Hemmagjort mandelsmör i gruppen Recept / Sojafritt hos Green Warrior (recept_2020-04-05)

Hemmagjort mandelsmör

När jag gjorde mandelsmör hemma första gången blev jag förvånad över hur enkelt det var! Aldrig mer kommer jag köpa dyra burkar mandelsmör i butik, som inte bara kostar skjortan utan ofta har lerig eller cementliknande konsistens. Nu gör jag alltid hemmagjort mandelsmör som får en perfekt krämig konsistens och är klart på bara 15 minuter!
Tillagningstid: 15 min
Ca 3.5-4 dl
Av: Sanna Karlin

Ingredienser

400 g sötmandlar

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader.

Klä en plåt med bakplåtspapper och sprid ut mandlarna på den. När ugnen blivit varm, rosta mandlarna i mitten av ugnen i 5 minuter.

Ta ut mandlarna ur ugnen och låt dem svalna i 5 minuter.

Häll sedan mandlarna i en matberedare och mixa dem tills de blivit till mandelsmör. Använd en slickepott och skrapa ner sidorna när det behövs. Med min matberedare tar det ca 5 minuter att få de rostade mandlarna till mandelsmör, men det kan variera något beroende på modell.

Sedan är ditt mandelsmör redo för användning! Om du vill kan du tillsätta några nypor salt och/eller sötning (tex lönnsirap) men jag gillar att behålla mitt mandelsmör neutralt och sedan tillsätta salt eller sötning vid användningstillfället.

Mandelsmöret kommer vara lite varmt precis när det är färdigt, så ska du inte använda det direkt till matlagning eller bakning, låt det svalna innan du häller det i en lufttät glasburk och förvarar det i kylskåpet. Mandelsmöret står sig åtminstone 4 veckor i kylen.

Pssst!

När du gjort detta mandelsmör, testa gärna att laga vår 'Mandelwok' och 'Pumpkin Bread'
  • Dela

Receptikoner

Här hittar du en lista på vad de olika ikonerna som finns på recepten betyder.

  • = Veganskt (Alla våra recept är veganska!)
  • = Sojafritt
  • = Glutenfritt
  • = Snabblagat (Klart på max 30 min)
  • = Nötfritt
  • = Raw
Antal: