Recept på Hemmagjort mandelsmör Recept på Hemmagjort mandelsmör från Green Warrior

Hemmagjort mandelsmör

När jag gjorde mandelsmör hemma första gången blev jag förvånad över hur enkelt det var! Aldrig mer kommer jag köpa dyra burkar mandelsmör i butik, som inte bara kostar skjortan utan ofta har lerig eller cementliknande konsistens. Nu gör jag alltid hemmagjort mandelsmör som får en perfekt krämig konsistens och är klart på bara 15 minuter!
Tillagningstid: 15 min  /  Ca 3.5-4 dl  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

400 g sötmandlar

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader.

Klä en plåt med bakplåtspapper och sprid ut mandlarna på den. När ugnen blivit varm, rosta mandlarna i mitten av ugnen i 5 minuter.

Ta ut mandlarna ur ugnen och låt dem svalna i 5 minuter.

Häll sedan mandlarna i en matberedare och mixa dem tills de blivit till mandelsmör. Använd en slickepott och skrapa ner sidorna när det behövs. Med min matberedare tar det ca 5 minuter att få de rostade mandlarna till mandelsmör, men det kan variera något beroende på modell.

Sedan är ditt mandelsmör redo för användning! Om du vill kan du tillsätta några nypor salt och/eller sötning (tex lönnsirap) men jag gillar att behålla mitt mandelsmör neutralt och sedan tillsätta salt eller sötning vid användningstillfället.

Mandelsmöret kommer vara lite varmt precis när det är färdigt, så ska du inte använda det direkt till matlagning eller bakning, låt det svalna innan du häller det i en lufttät glasburk och förvarar det i kylskåpet. Mandelsmöret står sig åtminstone 4 veckor i kylen.

Pssst!

När du gjort detta mandelsmör, testa gärna att laga vår 'Mandelwok' och 'Pumpkin Bread'
  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Entimmeslimpa
Finns det något godare än nybakat bröd? Nej, inte mycket! Denna limpa tar bara 1 timme att baka, från början till slut, vilket betyder att du kan ha färskt bröd till frukost, soppan eller mellanmål så ofta du vill! Billigare än att köpa br...
Hemmagjord grönsaksbuljong
Inför höstens och vinterns alla soppor kan det vara en kul idé att göra egen grönsaksbuljong. I detta recept visar jag hur du kan använda överblivna grönsaksbitar från den övriga matlagningen för att göra buljong, så du behöver ...
Hemmagjord senap
Egen senap är förvånansvärt enkelt att göra och ett roligt inslag på julbordet! I detta recept håller vi oss till en klassisk smaksättning, men varför inte prova apelsinsenap eller kanske konjakssenap?
Hemmagjord tempeh
Tempeh är traditionellt gjort på fermenterade sojabönor och kan användas som ett köttsubstitut i vegansk matlagning. Prislappen i butiken är rätt hög om man jämför med att göra egen tempeh hemma, och processen är ganska enkel när man...
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!