Sanningen om svensk äggindustri

Påsken står runt hörnet! Ännu en högtid i den svenska kulturen som kretsar runt mat, denna gång ägg. Ägget blir ofta hyllat som ett överlägset livsmedel, men ägg är den största källan till dietärt kolesterol och är raka motsatsen till ett hälsosamt val.

Kolesterol tillverkas naturligt av människokroppen och vi har inget behov att få i oss det genom kosten. Kolesterol som vi får i oss genom kosten, dietärt kolesterol, är den absolut största hälsoboven i vårt moderna samhälle. Som ledande orsak till hjärt- och kärlsjukdomar, de sjukdomar som dödar flest människor i Sverige varje år, är det något som vi absolut bör exkludera helt ifrån vår kost för att leva ett långt och hälsosamt liv. Endast animaliska livsmedel innehåller kolesterol, det förekommer inte i växter.

För att läsa mer om hur kolesterol genom kosten orsakar våra allvarligaste sjukdomar, klicka här.

Vad är då ett ägg?

Ett ägg är en obefruktade babykuvös från en höna. Inuti ägget finns allt som behövs för att livnära ett kycklingfoster i 21 dagar, all näring och alla hormoner som krävs för att utveckla ett fåcelligt foster till en levnadsduglig kyckling. Likt människan producerar hönan ägg för att kunna föra sitt släkte vidare. Men ägget behöver bli befruktat av en tupp för att ett foster ska bildas. Och precis som hos människor måste hönans kropp eliminera det obefruktade ägget. De obefruktade ägg som du käkar till frukost är inget annat än en hönas menstruation.

Sverige som land skyltar ofta med att vi har så bra djurhållning inom våra industrier. Som konsument kan man känna en stolthet över att ha köpt kött, ägg och mjölk från Sverige. “Då vet man att djuren haft det bra”. Har du någonsin sett insidan av en äggfabrik? I verkligheten, på video eller på bild?

I äggfabrikerna finns så kallade burhöns och frigående höns. Burhönsen sitter tätt inspärrade i gallerburar med många fåglar i samma bur. De spenderar hela sitt liv med att gå på galler och ofta är det så trångt att de inte kan fälla ut vingarna.

Burhöns Sverige inom den svenska äggindustrinBild från Djurfabriken.se

Termen “frigående höns” ger associationer till öppna gröna ytor på en gemytlig bondgård, men det är långt ifrån sanningen. Att hönsen är frigående innebär enbart att de trängs i ett rum med tiotusentals andra individer, i en smutsig och trång fabriksmiljö.

Frigående höns Sverige inom svensk äggproduktionBild från Djurfabriken.se

Inne i äggfabrikerna manipuleras hönorna med ljus för att lägga så många ägg som möjligt. I sin naturliga miljö lägger djungelhönan främst sina ägg på våren, så därför försöker man efterlikna dessa ljusförhållanden. Detta, tillsammans med hård avel, har drivit upp en ägghönas produktion till ca 330 ägg per år. Djungelhönans naturliga värpfrekvens är runt 15 ägg per år.

Den hårda äggproduktionen leder ofta till att hönsen drabbas av skador och sjukdomar. En vanlig sjukdom är äggledarinflamation, som ofta leder till döden. En värphöna inom den svenska industrin lever i genomsnitt bara i ett och ett halvt år, trots att höns kan bli över 15 år om de får leva fritt. Efter det har deras äggproduktion gått ner så pass mycket att de inte längre är lönsamma för industrin. Deras kroppar orkar inte längre med det höga tempot och de skickas till slakt.

Det är inte samma sorts höns som föds upp till äggproduktion som till köttproduktion. Dessa arter har avlats fram för att få olika egenskaper för att bäst gynna industrin. Hos en värpfågel är just värpfrekvensen det viktigaste, medan köttfåglarna istället ökar snabbt i storlek för att producera så mycket kött som möjligt på kort tid. Hälften av de kycklingar som kläcks i äggindustrin är tuppkycklingar, men då det enbart är honorna som kan lägga ägg är hankycklingarna inte till någon nytta för äggindustrin. Tuppkycklingarna växer inte heller tillräckligt fort eller blir lika stora som de kycklingar som avlats fram till köttindustrin, så därför dödas de. Varje dag gasas 15 000 kycklingar ihjäl inom den svenska äggindustrin. 15 000. Varje dag.

För att läsa mer om svensk äggproduktion hos Djurfabriken, klicka här.

Att säga att ingen kommer till skada av att äta ägg är en ren skär lögn. Om man inte vill bidra till djurs lidande eller död ska man inte stödja äggproduktionen, oavsett om man köper ägg med titeln krav, frigående eller burhöns. Vill man inte heller skada sin egen hälsa och öka risken för att drabbas av vår tids största dödsorsaker bör man utesluta ägg från sin kost, inte bara i påsk, utan vid varje måltid. Som konsument är det viktigt att vara medveten om sina val, för de gör skillnad. Med dina pengar väljer du att stödja de industrier som du köper varor av, se till att du kan stå för dina köp och de konsekvenser samt risker de innebär.

Hönorna inom den s venska äggindustrin lever ett fruktansvärt hårt liv

Källa: Djurfabriken