Vegan för djuren

Hur många sekunder kan du hålla andan? 15? 30? Kanske en hel minut? Varje år slaktas över 70 miljarder djur inom köttindustrin. Det motsvarar mer än 6 miljoner djur varje timme, över 100 000 per sekund. Hur många djur dör medan du håller andan?

Sverige predikar ofta om sin exeptionella djurrätt. Det finns en stolthet att köpa ett paket fläskkotletter med märkningen ”Svenskt kött”. En kvalitetsstämpel på att man gjort ett bra val, att man har gjort djuren en tjänst. Man vet att de haft ett värdigt liv och att de slaktas humant. Annat är det med det griskött som importeras från Danmark och Tyskland.

Så här lyder ett utdrag ur Jordbruksverkets riktlinjer för slakt av grisar:
- Skonas från onödigt obehag och lidande
- Hanteras och drivs lugnt
- Stallas upp under högst en natt
- Har lämpligt foder och dricksvatten om de transporterats långt eller stallas upp
- Avlivas omgående om de skadats under transporten

Det låter inte så farligt. De ska hanteras lugnt och ha gott om mat och vatten. Dessutom ska de skonas från onödigt lidande och obehag.

Precis nedanför denna punktlista följer dessa instruktioner:

”Vid bedövning får slakteriet fixera grisar med hjälp av bedövningsbox eller hålla fast djurets huvud med trynbrems eller liknande. Mindre djur får hållas fast manuellt. Slakteriet får bedöva grisar med bultpistol, kulvapen, hagelgevär, elektricitet eller koldioxid. Efter utförd bedövning och innan avblodning påbörjas ska slakteriet kontrollera att djuret eller djuren är bedövade. Avblodningen måste påbörjas inom 60 sekunder efter bedövning med skjutvapen eller koldioxid och inom 20 sekunder efter bedövning med elektricitet. Avblodning ska utföras genom att båda halspulsådrorna öppnas. Observera att avblodning alltid måste göras efter att djuret skjutits med bultpistol eller annat vapen, även om köttet inte ska bli livsmedel. Efter avblodning ska slaktaren kontrollera att djuren är döda innan de får gå vidare i slaktprocessen.”

Att bli skjuten med hagelgevär eller få elchocker och sedan få halspulsådrorna uppskurna så att man dör av blodbrist, det faller tydligen inte in under kategorin ”onödigt lidande och obehag”.

Ägg- och mjölkindustrin

Många som är vegetarianer har gjort detta kostval för djuren skull. De vill inte vara en del av skadande och dödandet av djur, och slutar därför att äta kött. Det som skiljer en vegetarisk mot en vegansk kost är bland annat att vegetarianer fortfarande äter ägg och mjölkprodukter. Dessa livsmedel innehåller inte kött, därför ingår inget dödande och där med inget lidande. Eller?

Det är olika raser av höns som föds upp till äggindustrin än till köttindustrin. Då målet med kötthönan är att växa sig så stor som möjligt under så kort tid som möjligt, är istället målet med värphönan att lägga så många ägg som möjligt. Det är bara hönor som lägger ägg, men hälften av alla kycklingar som föds upp till äggindustrin är hanar, alltså tuppkycklingar. Tuppar kan inte lägga ägg, och de är därför inte till någon nytta för äggindustrin. Men tuppar som fötts inom äggindustrin växer inte heller lika fort eller blir lika stora som kötthönsen, och därför är de inte heller någon nytta för köttindustrin.

Detta leder till att 15 000 tuppkycklingar gasas ihjäl varje dag i Sverige, enbart för att de föddes med fel kön och därför inte ”kan vara till nytta”. De ”lyckligt lottade” hönkycklingarna får bli värphöns, vilket innebär att de utnyttjas i ca 1,5 år innan deras kroppar blivit så utslitna att de inte klarar att producera ägg i tillräckligt snabb takt, och de skickas till slakt. Hönorna hade kunnat leva i upp till 10 år till, men ersätts nu av nya värphöns eftersom detta är mer kostnadseffektivt.

Men mjölkkon! Denna supervarelse som olikt något annat däggdjur på planeten helt omotiverat producerar mjölk, den ska vi människor dricka! Hur skulle du reagera om du på mejeriavdelningen på din lokala mataffär såg att de sålde älgmjölk på enliterstetror? Eller kanske något mer exotiskt som giraffmjölk eller elefantmjölk. Skulle du tycka att det kändes underligt?

Mjölkkor våldtas för att producera mjölk

Precis som alla andra mödrar producerar kon mjölk till sin kalv efter en graviditet. Inom den svenska mjölkindustrin tvångsinsamineras (med andra ord, våldtas) kvigor vid 15 månaders ålder för att de ska bli gravida och börja producera mjölk. 9 månader senare när kalven föds tas den ifrån sin mamma för att mjölken kon producerar ska säljas på kartong till människor. Kalven placeras ofta i en trång box där den får vara helt ensam i upp till två månader innan den får träffa andra kalvar. Kvigor kommer att få växa upp till att bli mjölkkor som sina mödrar, medan tjurkalvarna oftast slaktas efter 18 månader.

Efter kalvens födsel tvångsinsamineras kon igen, och hon hålls gravid konstant under en femårsperiod. Varje gång hon föder sin kalv tas den ifrån henne och mjölken säljs på ICA.

Efter att ungefär fem år har gått har mjölkproduktionen hos kon minskat såpass att det inte längre är lönsamt att ha henne. Hon skickas då till slakt, vanligtvis sjuk i juverinflamation som orsakas av extremt hög mjölkproduktion. Idag producerar en mjölkko dubbelt så mycket mjölk under samma period som för 50 år sedan, på grund av framavel.

Kor har ett normalt livspann på 20-25 år, men får kanske leva en fjärdedel av den tiden. Över 60% av allt nötkött inom den svenska köttindustrin kommer från dessa mjölkkor och de tjurkalvar de föder.

Som du ser kan du inte stödja ägg- och mjölkindustrin om du inte vill bidra till köttindustrin eller lidande och dödande av djur.

I Sverige slaktas drygt 85 miljoner landdjur varje år för att producera mat till oss människor, helt i onödan. Vi behöver inte animalisk föda för att tillgodose våra näringsbehov, och flera studier visar på animaliska produkter som kött, kyckling, fisk, ägg och mejeriprodukter är orsaken till våra allvarligaste sjukdomar och dödsorsaker; hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes.

Djurindustrin orsakar extrem förstörelse av vår miljö och orsakar att stora delar av världen svälter. Alla dessa liv, all denna förödelse, för att vi ska äta någon vi inte behöver.

Speciesism/Artism

I vår värld råder något som kallas speciesism, vilket innebär en diskriminering beroende på vilken art man tillhör. Detta kan liknas med en form av rasism, men istället för att enbart innefatta människosläktet så ingår alla djurarter.

Ofta är det vår kultur som ligger till grund för vilka arter vi värderar högre än andra. Människan är så klart nummer ett, men vilka djur vi väljer att äta och vilka vi har som husdjur skiljer sig åt beroende på vart i världen man befinner sig. Här i Sverige känns det barbariskt och äckligt att äta hundkött, medan det i Yulin i Kina hålls en hundköttsfestival varje år - trots stora protester från oss i väst. I Indien är kon helig, i Sverige våldtas den och utnyttjas för mjölkproduktion.

Vad är det egentligen som får dig att se din katt som en familjemedlem, men en gris som pålägg till frukosten? Varför är vi den enda arten på planeten som dricker mjölk efter att vi slutat amma, och dessutom från en helt annan art? Och varför komjölk, och inte mjölken från ett annat djur?

Hur kommer det sig att det är okej att göra kläder och möbler av vissa djur, medan vi älskar och vårdar andra? Och hur går det ihop att en kanin kan vara ditt barns sällskapsdjur, medan den andra är grannens middag och den tredje kaninen får en elektrisk stav uppkörd i analen för att du ska få en pälskrage på din kappa? Vad skiljer dessa tre kaniner åt, egentligen?

Ingeting. Svaret är ingenting. Du kanske inte känner en lika stark koppling till djuret på din tallrik som djuret som ligger och sover på mattan i vardagsrummet, antagligen för att du inte har träffat det. Du har inte skapat ett band, sett in i dess ögon och upptäckt att den gris som nu är ditt bacon faktiskt var en individ med känslor, livslust och ett medvetande. Vi skapar en distans till vad som verkligen försiggår för att sanningen är för mörk för att ta till sig. Så vi fortsätter att älska hundar, klä oss i kor och äta grisar. För att det är lättare att blint följa strömmen än att ta till sig verkligheten och inse den roll man själv spelar i det kretslopp som ständigt pågår.

Dina val gör skillnad. När du väljer att betala för djuret någon dödat eller plågat åt dig, oavsett om det är i form av en ny handväska, en burgare på McDonalds eller en föreställning på cirkus så visar du ditt samtycke. Du stödjer dessa industrier och vad de står för. Du kanske inte alltid är medveten om vad det innebär, men det är din plikt att ta ansvar för dina handlingar och beslut.

Dina val gör skillnad. Fatta dem väl.


Källor:
www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur...
http://djurfabriken.se/aggfabriken
http://djurfabriken.se/mjolkfabriken

Dokumentärer

Om du vill ha mer information om hur djurindustrin faktiskt ser ut och öka din förståelse för varför så många människor är veganer för djures skull kan du kolla upp dessa dokumentärer:

Earthlings

Earthlings

Dominion

Dominion

Maximum Tolerated Dose

Maximum Tolerated DoseGreen Warrior Startguide

Älskar du också djur?

Visst känns det lite konstigt att kalla sig djurvän men samtidigt äta dem och stödja industrier som tjänar sina pengar på att utnyttja och döda dem? Det går inte riktigt ihop. En ko eller gris är i grund och botten inte alls annorlunda från den hund eller katt du älskar, men den ena är okej att döda och äta men den andra ska klappas och kelas med?

Om du tycker att denna norm känns fel kan den veganska livvstilen var något för dig! Men, det kan kännas stort och svårt att ta steget att bli vegan. För att göra det lättare för dig att starta din grönare resa har vi samlat allt du behöver för att komma igång på ett och samma ställe.

I vår startguide hittar du information och tips som hjälper dig lyckas med din nya livsstil i det långa loppet. Och du kan ladda ner den helt gratis!

Vi har också samlat 15 enkla recept så att du lätt kan komma igång och upptäcka hur gott och varierat vegansk matlagning kan vara. I startguiden finns även en Ersättningsguide med massa spännande vegoprodukter du kan byta ut animaliska mot. Bättre för djuren, bättre för miljön och bättre för dig.