Vegan för miljön

När man pratar om miljö kan det lätt bli lite distanserat för att området är för stort eller lite för fokuserat för att man går in på bara en liten del. Miljö för oss handlar om hur vår planet mår, hur sjöar, skogar, klimat, djur, ekosystem kan fortsätta fungera och leva som det är meningen att dom ska fungera. Naturen hade sin gilla gång innan vi utvecklade teknik som för evigt förändrade dessa processer.

Om vi som människor stannar upp lite och känner, känner inte tänker, så kommer vi snart till insikt att inte ta hand om vår miljö inte är ett val. Utan en fungerande miljö har vi inget kvar. Tillgången till mat blir hotad, rent vatten - som ju är nått av det godaste att dricka! blir allt svårare att få tag på.

Den luft vi andas förorenar våra kroppar, det gör även alla de kemikalier vi använder vars komponenter tar sig in i våra celler och kan förändra och skada hormoner.

En värld utan en fungerande miljö går inte på längre sikt att leva i, åtminstone inte för majoriteten av jordens befolkning, där är både människor och andra djur inräknade.

Människor har, som den mest framträdande arten, ett ansvar att förvalta den planet vi bor på, alternativet är som nämnt inte mycket av ett val. En stor del av detta ansvar vilar hos dom förtroendevalda, och andra personer som valt att styra. Myndigheter och regeringar kan ta beslut som gäller en större mängd personer och därmed få ett större genomslag.

Men alla personer kan även göra sitt för att bidra med handlingar som minskar belastningen på miljön och som kan hjälpa till att låta miljön få fortsätta så som det är meningen.

Ett exempel är att se över vad du köper in när du handlar, satsa på ekologiskt och närodlat, gärna kombinerat. En aspekt när det gäller detta är; ekologiskt innebär att mängden kemikalier som hamnar i och förstör jord och vatten och även dig, minskar. Närodlat har transportaspekten, vissa varor kan åka lastbil långa vägar för att komma till ditt matbutik. Läs på förpackningarna och fråga gärna personalen i butiken vart varorna kommer ifrån.

Ifall alla skulle köpa till exempel potatis från de lokala odlarna, skulle det kunna finnas odlare som kan leva på deras arbete och alla skulle kunna få tillgång till lokalt odlat mat, inte så dumt va?

Ett handlande som verkligen gör skillnad för din personliga påverkan på miljön är att börja äta mer, eller helt övergå, till att äta växtbaserat.

  • Köttindustrin ansvarar för att cirka en halv hektar regnskog skövlas varje sekund för att odla mer foder samt föda upp boskap.
  • Upp till 137 arter av växter, djur och insekter utrotas varje dag på grund av skövlingen.
  • En 90-gramsburgare kräver en åtgång av 1740 liter vatten, vilket är den mängd vatten som går åt om du låter duschen stå på i nästan 2 och en halv timme (!).
  • Köttindustrins nötkreatur producerar 567,8 miljarder liter metan per dag (metan är en mycket mer potent växthusgas än CO2).
  • En hektar mark kan producera mer än 1000 gånger mer växtbaserad mat än av kött


Varje dag som vegan sparar du över 4000 liter vatten, 20 kg sädesslag, 2,8 m2 regnskog, 9 kg CO2, och ett djurs liv. Tänk på detta nästa gång du väljer vad du ska lägga på din tallrik.


Källor:
http://www.businessinsider.com/one-hamburger-environment-resources-2015-2?r=US&IR=T&IR=T 2016-12-25
http://www.cowspiracy.com/facts 2016-12-25
Before the flood 55:40 2016-12-25
http://www.wwf.se/vart-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/1595368-wwfs-kottguide-svenskt-notkott 2016-12-25
http://djurrattsalliansen.se/arbetsomraden/kottindustrin 2016-12-25
http://www.veganoutreach.org/whyvegan/environment.html 2017-01-01

Dokumentärer

Om du vill ha mer information om hur djurindustrin dramatiskt bidrar till att skada vår miljö kan du kolla upp dessa dokumentärer:

Cowspiracy

Cowspiracy

Before the flood

Before the floodGreen Warrior Startguide

Är du en miljövän?

Genom att vara vegan, eller att äta en vegansk kost, gör du en jätteinsats för miljön! Du räddar inte bara liv, utan spar även en massa resurser, som du nyss läst ovan. Men att ta steget till att bli vegan kan verka stort och svårt, men vi hjälper dig!

För att göra det lättare för dig att starta din grönare resa har vi samlat allt du behöver för att komma igång på ett och samma ställe, i vår Startguide. Du kan ladda ner denna PDF helt gratis.

I denna startguide hittar du information och tips som hjälper dig lyckas med din nya livsstil i det långa loppet.

Vi har också samlat 15 enkla recept så att du lätt kan komma igång och upptäcka hur gott och varierat vegansk matlagning kan vara. I startguiden finns även en Ersättningsguide med massa spännande vegoprodukter du kan byta ut animaliska mot. Bättre för djuren, bättre för miljön och bättre för dig.