Recept på Veganska naanbröd Recept på Veganska naanbröd från Green Warrior

Veganska naanbröd

Naan är ett kryddigt bröd som är vanligt i Indien, andra delar av Asien och Mellanöstern. Detta bröd är ett perfekt komplement till grytor som vår ’Indiska Daal’ eller ’Tikka Masala-gryta’ och gräddas snabbt i en het stekpanna istället för i ugnen.
Tillagningstid: 1 timme  /  3-4 bröd  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

5 dl vetemjöl
1 tsk jäst
1.5 dl vatten
0.5 dl naturell yoghurt, tex vår egna sojayoghurt
1 tsk socker
2 tsk svartkummin, även kallade nigellafrön (en krydda som går att beställa på nätet eller hittas i vissa matbutiker)
1 tsk mald koriander (från kryddhyllan)
1 tsk mald fänkål (från kryddhyllan)
En nypa salt

Gör så här

Häll fingervarmt vatten i en bunke tillsammans med jästen och kryddorna och rör om så att jästen löser sig i vattnet. Låt detta stå i 5-10 minuter innan du fortsätter. Lite skum kommer bildas på toppen av vätskan. Tillsätt yoghurten och blanda väl så att den löser upp sig ordentligt i vätskan. Sen kan du tillsätta mjölet, lite i taget och knåda ihop till en fin, smidig deg. Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa i 45 minuter.

Medan du väntar på att degen ska jäsa kan du passa på att laga en god gryta med indiska smaker som du kan ha till ditt naanbröd. Vi rekommenderar vår ’indiska Daal’ eller ’Tikka Masala-gyta’, eller någon annan härlig rätt med indiska smaker.

När degen jäst, värm en tjockbottnad stekpanna till medelhög värme, använd gärna en gjutjärnspanna. Dela degen i tre större, eller fyra mindre bitar och forma till ett platt bröd. Brödet ska vara max 1.5 cm tjockt. Jag brukar göra bröden lite långsmala, då kan man få plats med två samtidigt om man har en normalstor stekpanna.

När du format ditt bröd, lägg det i den värmda, torra stekpannan. Värmen kommer nu börja grädda brödet och bubblor uppstår på ytan. Smygkika lite på undersidan för att se när det är dags att vända brödet. Det brukar ta ca 1.5 till 2 minuter beroende på hur varm din stekpanna är. Brödet ska få fin färg men inte bli bränt, så du kan behöva justera värmen tills du hittar rätt.

När brödet fått fin färg och gräddats minst halvvägs igenom är det dags att vända på brödet och grädda andra sidan. Det brukar gå snabbare att grädda andra sign, ca hälften så lång tid som den första.

När brödet är gräddat på båda sidor, lägg det att svalna på ett galler och upprepa proceduren tills du gräddat alla dina bröd.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Entimmeslimpa
Finns det något godare än nybakat bröd? Nej, inte mycket! Denna limpa tar bara 1 timme att baka, från början till slut, vilket betyder att du kan ha färskt bröd till frukost, soppan eller mellanmål så ofta du vill! Billigare än att köpa br...
Hemmagjord senap
Egen senap är förvånansvärt enkelt att göra och ett roligt inslag på julbordet! I detta recept håller vi oss till en klassisk smaksättning, men varför inte prova apelsinsenap eller kanske konjakssenap?
Hemmagjord tofu
Tro det eller ej, men tofu är faktiskt väldigt enkelt att göra hemma från grunden! Dessutom är det mycket billigare än att köpa i butik. Man gör helt enkelt en sojamjölk som kokas, koaguleras och sedan silas till ett block med tofu. I detta receptet l&#...
Hemmagjord yoghurt
Att göra egen yoghurt hemma är har blivit en vana som jag vill dela med mig av! Det är superenkelt och mycket billigare än att köpa yoghurt i affären. Jag brukar göra sojayoghurt, men du kan lika gärna göra yoghurt av mandelmjölk, kokosmjölk e...
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!