Indisk Daal med morötter och Garam Masala i gruppen Recept / Glutenfritt hos Green Warrior (2018_09_18_04)

Indisk Daal med morötter och Garam Masala

Sedan jag blev vegan har jag fått större uppskattning för det indiska köket. Där finns flera smakrika, spännande vegorätter, och recept som är enkla att veganisera. Daal, en indisk linsgryta, är en av mina favoriter! Denna enkla och otroligt mättande rätt kan hittas i flera olika utföranden, lite som Indiens svar på den svenska köttfärssåsen, fast mycket godare förstås ;) Här kommer ett av mina favoritrecept, som passar perfekt att ha med i matlåda!
Tillagningstid: 40 min  /  4 portioner  /  Av: Sanna Karlin

Ingredienser

1 stor lök
4 morötter
En bit ingefära
1 klyfta vitlök
2 dl röda linser
1-2 msk Garam Masala (för att blanda egen, se ingredienser nedan)
1 burk kokosmjölk
400g passerade tomater
1-2 limeblad (kan uteslutas)
En halv citron
Ris, quinoa eller andra gryn

Egen Garam Masala
Svartpeppar, kardemumma, gurkmeja, kanel, koriander, fänkål, muskot, vitlök, chili och senapsfrö, Blanda ungefär lika delar av alla kryddor i en mortel, fast ta lite mindre av vitlök och chili. Så har du enkelt din egen Garam Masala!

Gör så här

Skala och hacka lök och morot i små tärningar. Finhacka ingefäran och pressa vitlöken.

Stek lök och vitlök i lite vatten tills de fått fin färg. Häll i morötterna, ingefäran, linserna och några dl vatten och låt småkoka 5-10 minuter tills vattnet kokat bort.

Tillsätt då kokosmjölken, de passerade tomaterna och limebladen. Låt koka under lätt omrörning och krydda med Garam Masala.

Pressa i citronjuicen på slutet och servera med ris eller quinoa, och ett naanbröd om du vill lyxa till det. Du kan även toppa rätten med lite färsk koriander.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Apelsinglögg med inslag av kanel & kardemumma
Snart är det dags för advent och julen står återigen för dörren! Varför inte göra din egen apelsinglögg med härliga inslag av kanel och kardemumma? Receptet finner du här.
Bakad sötpotatis med avokado, lime och koriander
Bakad sötpotatis är en enkel men fantastisk god rätt som passar till både lunch och middag. I detta recept kombineras potatisens söttma med typisk mexikanska smaker som avokado, lime och koriander.
Baked mac 'n' cheese
Denna veganska mac 'n' cheese är otroligt krämig och perfekt när du vill ha 'comfort food'. Det är svårt att tro att denna ostsås bara innehåller nyttiga ingredienser (växter!) när du sätter tänderna i denna veganiserade, amerikanska klassiker!
Burritobowl
Burritowolen är den perfekta måltiden när du är sugen på något riktigt gott men inte vill spendera mycket tid i köket. Om du har överblivet ris i kylen går det på ett par minuter att slänga ihop. Det bästa med en buritobowl är att du...
Antal: