Recept på Tomatsoppa med krutonger Recept på Tomatsoppa med krutonger från Green Warrior

Tomatsoppa med krutonger

Fresta smaklökarna med denna krämiga tomatsoppa, toppad med krispiga vitlökskrutonger och färsk basilika. Denna härliga soppa är klar på mindre än 30 minuter!
Tillagningstid: 30 min  /  4 portioner  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

Till soppan:
1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
1 grillad röd paprika (finns på glasburk)
1 paket krossade tomater (ca 390 g)
1 dl matgrädde (jag använder Oatlys, för att hålla receptet glutenfritt, välj tex sojabaserat alternativ, finns bl.a från Planti)
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vatten
Salt, svartpeppar
Olja att steka i

Krutonger:
2 skivor rostbröd (för att hålla receptet glutenfritt, välj ett glutenfritt bröd, tex från Semper)
Lite vegansk bordsmargarin
1 klyfta vitlök
Salt, svartpeppar, färsk persilja (jag använder hackad fryst persilja)

Garnering:
4 msk matlagningsgrädde (samma som ovan)
Färsk basilika

Gör så här

Hacka löken och vitlöken och stek denna på medelhög värme i lite olja tills den fått fin färg och doftar ljuvligt, det tar ca 2 minuter. Krydda med salt och svartpeppar.

Lägg den stekta löken och vitlöken i en mixer tillsammans med alla övriga soppingredienser och mixa tills soppan är helt slät.

Häll den släta soppan i en gryta och låt koka upp. Sänk då värmen och låt tomatsoppan sjuda i ca 10 minuter. Rör om då och då.

Fortsätt med krutongerna medan soppan kokar. Värm stekpannan till medelhög värme. Pressa vitlöksklyftan i en liten skål och blanda denna med lite av bordsmargarinet. Krydda med salt, svartpeppar och persilja.

Bred ditt vitlökssmör på båda sidorna av rostbröden och placera dem sedan den varma stekpannan. Låt bröden rostas i ca 1 minut, håll koll så det inte blir bränt. När brödet fått fin färg så vänd på den och låt andra sidan stekas.

Lägg de stekta bröden på en träskärbräda och skär dem försiktigt i tärningar med en vass kniv.

Sleva upp soppan i skålar och ringla över 1 msk med matgrädde över ytan på varje skål. Toppa med dina krutonger och färsk basilika. Servera gärna soppan med ett gott bröd.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Broccoli- & sparrissoppa
Denna broccoli- och sparrissoppa skulle lika gärna kunna kallas "Man-tager-vad-man-haver"-soppa. Receptet kom till när jag hade en brödlimpa på jäsning och spontant blev sugen på en soppa att ha till. Jag kikade i kylen och frysen och använde de grönsaker ja...
Currydoftande nudelsoppa med knaprig tempeh
Denna härliga nudelsoppa med smak av curry och kokosmjölk är full av krispiga grönsaker och knaperstekt tempeh! En fröjd både för ögat och smaklökarna.
Minestronesoppa
Minestronesoppa är en riktig klassiker! Perfekt för kyliga höst- och vinterdagar när du behöver värmas upp inifrån. I denna variant använder jag kikärtspasta som gör soppan matigare och dessutom glutenfri, men du kan använda din favoritpasta.
Pumpasoppa med kokos & rostad vitlök
Denna krämiga pumpasoppa med kokosmjölk och rostad vitlök passar perfekt till kyliga höst- och vinterdagar när pumpa är i säsong. Rosta grönsakerna i ugnen, mixa slät tillsammans med buljong och kokosmjölk och toppa med rostade pumpafrön.
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!