Recept på Risgrynsgröt med apelsinsirap Recept på Risgrynsgröt med apelsinsirap från Green Warrior

Risgrynsgröt med apelsinsirap

Risgrynsgröt är en klassiker i juletider! Och det är både enkelt och gott att laga en vegansk variant. Här har vi serverat den tillsammans med en apelsinsirap med en gnutta saffran för att förhöja smaken ytterligare, men det går lika bra att äta den med socker, kanel och din favoritväxtmjölk.
Tillagningstid: 50 min  /  3-4 protioner  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

Gröt:
2 dl grötris
2 dl vatten
8 dl växtmjölk (jag använde mandelmjölk)
1 dl vegansk grädde (jag använde alpro visp)
2 msk socker
2 krm vaniljpulver

Apelsinsirap:
4 apelsiner
8 tsk lönnsirap
En nypa saffran

Gör så här

Koka upp grötriset i vattnet och låt det småbubbla i ca 2 minuter under omrörning. Häll sedan på växtmjölken och låt sjuda i ca 45 minuter tills du har en härligt krämig gröt. Rör om då och då, oftare i början och mer sällan ju längre tiden går.

När du känner dig nöjd med konsistensen på din gröt, tillsätt grädden, socker och vaniljpulver och blanda väl. Låt gröten puttra ytterligare några minuter och ta den sedan av värmen.

Pressa saften ur dina apelsiner och häll upp det i en gryta tillsammans med en nypa saffran. Det är viktigt att det är saft från riktiga apelsiner och inte färdig juice som man köper.

Koka upp apelsinsaften under omrörning och sänk sedan värmen något. Saften ska reduceras ner till hälften av sin volym. Då kommer den bli tjockare och smaken intensifierats. Rör om då och då under reduceringen.

Tillsätt sist lönnsirapen och blanda väl. Sedan är din apelsinsirap klar att servera till din gröt.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!