Recept på Vegansk ostkaka Recept på Vegansk ostkaka från Green Warrior

Vegansk ostkaka

Innan vårt hushåll övrig till att äta vego var ostkaka en stor favorit hos min sambo. Därför beslöt jag mig för att veganisera denna klassiska dessert och resultatet blev det här receptet!Här har du en vegansk ostkaka med risgrynsgröt som bas.
Tillagningstid: 2 timmar  /  6-8 portioner  /  Av: Sanna Karlin  /  5/5

Ingredienser

1.5 dl grötris
3.5 dl vatten
3.5 dl sojamjölk
1.75 dl mandel
5 bittermandlar
2.5 dl vegansk vispgrädde (jag använde Atio)
2 msk socker
2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
0.5 tsk bakpulver
En nypa salt

Gör så här

Lägg grötris, vatten och sojamjölk i en gryta och låt koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen till låg och täck med ett lock. Låt gröten småkoka i ca 40 minuter, rör om då och då.

Medan gröten kokar, skålla mandlarna och bittermandlarna genom att lägga dem i en skål och täck dem med kokande vatten. Låt mandlarna ligga i vattnet i ca 15 minuter, och sedan kan du börja ta bort skalen från mandlarna genom att nypa i den rundade änden.

Lägg alla skalade mandlar i en mixer och pulsa tills du får små små bitar. Tillsätt lite av vispgrädden och mixa tills du får en slät smet. Tillsätt resten av grädden och blanda väl, för sedan över smeten till en bunke.

Tillsätt sockret, vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och salt i bunken och mixa in i mandelsmeten.

Värm ugnen till 225 grader.

När gröten kokat klart, ta den från värmen och blanda ner innehållet från bunken. Rör om ordentligt tills det är väl mixat. Använd en stavmixer och mixa blandningen tills den blivit slätare, spara ca en tredjedel av klumparna så blandningen fortfarande har lite textur i sig.

Ta två halvlitersformar av folie och fyll dem med blandningen, se till att spara 1 cm av utrymme till överkanten så ostkakan har plats att växa i ugnen. Placera formarna i en större ugnsform som är ca 25x30 cm stor. Häll 1 liter vatten i den stora formen så att folieformarna står i några cm vatten. Ställ in dem i mitten av ugnen i 30 minuter.

Efter 30 min, sänk värmen till 175 grader och lägg en bit folie över formarna. Låt ugnsluckan vara öppen en liten stund så att temperaturen sjunker fortare. Låt sedan ostkakorna gräddas i ytterligare 30 minuter, sedan är de klara!

Låt ostkakorna svalna en stund och servera sedan med vegansk vispad grädde och din favoritsylt.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Pizza med vegansk mozzarella
Finns det något bättre än en riktigt perfekt pizza? Denna pizza har tunn, frasig botten, en örtdoftande tomatsås och en krämig mozzarella. Helt vegansk, såklart!
Vegansk Bounty
När jag växte upp var Bounty ett av mina favoritgodisar. Innan jag skapade detta recept hade jag inte ätit Bounty på flera år, och detta recept är en riktigt bra vegansk variant på denna välkända godisbit.
Vegansk omelett
Kan man göra en riktigt god omelett utan ägg? Jajamän! Denna veganska omelett är lätt, fluffig och fantastiskt god. Ät den som den är eller fyll den med stekta grönsaker.
Veganska ägghalvor
Veganska ägg, finns det? Javisst! Med lite kreativitet kommer man långt i köket och här har vi tagit fram ett recept på veganska ägghalvor som definitivt kommer imponera på julbordet eller påskbuffén.
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Carl

Muuuums

Visa fler