Recept på Kantarellrisotto Recept på Kantarellrisotto från Green Warrior

Kantarellrisotto

En risotto är den perfekta rätten att servera vid fina middagar och speciella tillfällen. Denna risotto har en härlig umamismak från buljongen och gyllenbruna kantareller kryddade med vitlök.
Tillagningstid: 35 min  /  2-3 portioner  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

2 dl risottoris
8 dl vatten
1.5 tärningar umamibuljong
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
En klick veganskt smör
0.5 dl näringsjäst (jag använder Engvita)
0.5 dl vitt vin
Salt, svartpeppar
200 g kantareller (jag använde frysta)

Gör så här

Värm en tjockbottnad stekpanna till medelvärme och tillsätt lite vegansk smör. Pressa i den ena vitlöksklyftan och stek kantarellerna tills de släppt ifrån sig sin vätska och fått en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och svartpeppar och lägg kantarellerna åt sidan.

Finhacka schalottenlöken och stek den i stekpannan i lite vegansk smör tillsammans med den andra pressade vitlöksklyftan. Tillsätt risottoriset och stek det i ca 5 minuter tills ristet blivit lite genomskinligt. Rör om då och då. Under tiden, värm vattnet i en gryta och tillsätt buljongtärningarna och låt koka upp.

När riset är stekt och buljongen kokar så häll 1 dl av den kokande buljongen över risottoriset och rör om väl. Häll även på vinet och rör om. Fyll på med en deciliter av buljongen åt gången när den första kokat in i riset. Upprepa proceduren tills all buljong är slut och risotton har en fluffig konsistens med lagom tuggmotstånd. När du har i den sista decilitern av buljong, ha även i näringsjästen och rör om väl.

Rör tillsist ner de stekta kantarellerna, men spara några att lägga på toppen. Servera gärna risotton tillsammans med några skivor bröd.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

3 sorters vegansk sill
Sill är ett måste på mångas julbord, och det går utmärkt att göra en vegansk variant! Här listar vi tre vanliga sillfavoriter i vegansk tappning. Du kan välja mellan att använda aubergine eller svamp som substitut för sillen. Bäst resulta...
Apelsinglögg med inslag av kanel & kardemumma
Snart är det dags för advent och julen står återigen för dörren! Varför inte göra din egen apelsinglögg med härliga inslag av kanel och kardemumma? Receptet finner du här.
Bakad sötpotatis med avokado, lime och koriander
Bakad sötpotatis är en enkel men fantastisk god rätt som passar till både lunch och middag. I detta recept kombineras potatisens söttma med typisk mexikanska smaker som avokado, lime och koriander.
Baked mac 'n' cheese
Denna veganska mac 'n' cheese är otroligt krämig och perfekt när du vill ha 'comfort food'. Det är svårt att tro att denna ostsås bara innehåller nyttiga ingredienser (växter!) när du sätter tänderna i denna veganiserade, amerikanska klassiker!
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!