Recept på Kanelbulle-äppelpaj Recept på Kanelbulle-äppelpaj från Green Warrior

Kanelbulle-äppelpaj

Detta läckra bakverk är en hybrid av en svensk kanelbulle och en amerikansk äppelpaj - det bästa av två världar! Servera den med vegansk vaniljglass, vaniljsås eller precis som den är. Oavsett misstänker jag att du och de du bjuder pajen på kommer att älska den!
Tillagningstid: ca 1 timme & 40 min  /  8 bitar  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

Bulldeg:
75 g veganskt margarin
2.5 dl växtmjölk (jag använde sojamjölk)
25 g jäst för söta degar
2 msk socker
1 tsk kardemumma
6.5 dl vetemjöl + mer till utbakning

Bullfyllning:
1 msk kanel
2 msk socker
Veganskt margarin

Äppelfyllning:
2.5 äpplen
1.5 msk socker
1 msk kanel
1 msk potatismjöl

Extra:
Lite havregrädde till pensling
Pärlsocker
Vaniljglass till servering

Gör så här

Börja med bulldegen. Smält margarinet i en kastrull och blanda sedan i sojamjölken. Ta blandningen av värmen. När denna är fingervarm så tillsätt jästen, sockret och kardemumman och blanda väl.

Häll blandningen i en bunke och tillsätt mjölet, lite i taget. Använd bara så mycket du behöver för att få en smidig deg. Knåda degen och låt den sedan jäsa i 40 minuter under en bakduk.

När degen jäst, knåda den igen och dela den sedan i två delar. Kavla ut den ena halvan på ett mjölat bakbord så att den blir ca en halv centimeter tjock. Ta din springform och placera den på degen. Skär runt formen ca 2 cm från kanten så att du får en bottendeg som är lite större än din form.

Placera ett bakplåtspapper i botten av din springform genom att klämma fast det mellan botten och kanten. Klipp sedan bort det överflödiga pappret som sticker ut. Placera degbottnen inuti din springform och låt degen gå upp lite på kanterna. Ta en gaffel och stick några hål i botten på bulldegen. Ställ sedan springformen åt sidan.

Skala dina äpplen och skär dem sedan i små tärningar, ca 1 cm i storlek. Häll över socker, kanel och potatismjöl och blanda väl. Ställ sedan dessa åt sidan.

Ta den andra halvan av bulldegen och kavla den tunt på ett mjölat bakbord tills även denna är ca en halv cm tjock. Bred på veganskt margarin så det täcker degen. Det är lättare om margarinet är rumstempererat. Strö sedan på socker och kanel. Därefter ska du rulla ihop degen längst med långsidan så du får en rulle.

Skär ca 1 cm tjocka skivor av rullen så du får små kanelsnäckor. Ta sedan fram 2 bakplåtspapper. Lägg de små kanelsnäckorna i ett mönster på det ena bakplåtspappret så att de formar en cirkel. Börja från mitten och jobba dig utåt. Det ska inte vara något direkt mellanrum mellan snäckorna, lite går bra. Lägg sedan det andra bakplåtspappret ovanpå och använd kaveln för att platta ut kanelsnäckorna till ett täcke. Täcket ska bli ca en halv centimeter tjockt och kunna täcka springformen.

Dra sedan bort det övre bakplåtspappret och placera din springform ovanpå bulltäcket. Skär runt formen med ca 1 cm utrymme från kanten så ditt bulltäcke blir lite större än din form.

Sprid ut dina kryddade äppeltärningar i din springform ovanpå degbottnen. Släta ut så det är ett jämnt och fint lager av äpplen i hela pajen. Vik sedan ner degen som är på formens kanter så att bottnen ringar in äpplena som i en liten skål.

Ta sedan försiktigt bort det andra pappret från bulltäcket och placera degen som ett lock ovanpå äppelbitarna. Använd din finger för att trycka till kanterna lite så att bulltäcket återsluter med de nervikta kanterna från botten.

Pensla toppen med lite havregrädde och strö på pärlsocker. Grädda sedan kanelbulle-äppelpajen mitt i ugnen i 175 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna en stund innan du tar bort kanten på spingformen och serverar kanelbulle-äppelpajen med vaniljglass eller vaniljsås.

Pssst!

Du kommer antagligen få lite bulldeg över när du gör detta recept. Denna kan du använda till att göra vanliga kanelbullar med. Rulla dem till bullar och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Sedan kan du pensla dem med lite havregrädde och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter.
  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Bananbollar
Sugen på nått lättlagat till frukost, mellanmål eller tv-snack? Då kan dessa bananbollar vara nått för dig!
Banankaka med avokado
Blev sugen på en sockerkaka och insåg att det var ett tag sedan jag åt en, innan jag blev vegan. Utmaningen var att baka en utan socker eller margarin. Lösningen blev en kaka med banan, avokado och lönnsirap.
Bars med gojibär & citron
Bars är ett snabbt och smidigt mellanmål att ha tillhands hemma i kylen eller på jobbet. Perfekt som ett snack mellan måltider, innan träning eller som något gott till kaffet eller en kopp te. En liten touch av citron bryter av mot det söta.
Carrot Cake Bites
Morotskaka är en favorit hos många, och här får du samma smakprofil men som är klar på några minuter! Perfekt om du har ont om tid eller får oväntat besök, eller om du helt enkelt vill förbereda något gott till en kopp kaffe eller te.
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!