Vegansk julskinka i gruppen Recept / Nötfritt hos Green Warrior (recept_2019-12-08)

Vegansk julskinka

Vad vore julen utan julskinka? Vilken tur att det är superenkelt (och roligt!) att göra sin egna veganska julskinka! Denna är gjord av seitan, ett köttsubstitut gjort på vetegluten. För att seitanskinkan ska bli fast och fin bör den stå i kylen i minst 12 timmar, så gör din julskinka någon dag innan julafton. På den stora dagen är det bara att griljera den och sedan servera! Supergott och 100% grisfritt!
Tillagningstid: 3 timmar + minst 12 timmar i kylen
En julskinka
Av: Sanna Karlin

Ingredienser

Seitanskinkan:
1 paket canelinibönor
3 msk spad från inlagd rödbeta

1 liten gul lök
1 tsk miso

0.5 dl soja

0.5 dl olja (jag använde rapsolja)

2 msk tomatpuré

1 tsk vardera av svartpeppar, vitpeppar, liquid smoke

2 tsk salt
3 msk ljus sirap

4 dl kallt vatten
6 dl vetegluten + ca 0.5 dl mer till utbakningen

Griljering:
3 msk vegansk margarin
4 msk senap (jag använder Slotts Original)
En nypa salt, rikligt med svartpeppar, en nypa vitpeppar och några nypor mald kryddnejlika
Ströbröd
Ev. hela kryddnejlikor för dekoration

Gör så här

Lägg alla ingredienser till seitanskinkan utom vetegluten i en mixer och mixa tills du har en helt slät smet. Beroende på storleken och mängden vätska i bönor, lök osv kommer du få olika mycket volym på din smet, någonstans mellan 7-10 dl brukar det bli. Du kommer bara behöva använda 7-8 dl av vätskan till degen.

Lägg vetegluten i en bunke, glöm inte att spara lite till utbakningen. Börja sedan blanda i vätskan, lite i taget och forma till en deg. Du kommer bara behöva använda 7-8 dl av vätskan, så häll i 1 dl i taget.

När du fått ihop en deg som känns bra är det dags för utbakningen. Strö ut lite vetegluten på ditt bakbord och börja knåda degen. Degen ska vara saftig men inte kladdig. Knåda degen i 5 minuter och låt den sedan vila på bänken i 10 minuter. Värm ungen till 180 grader.

När degen vilat, knåda den lite till och forma din julskinka. Försök få till det så att inte blir några luftbubblor i degen och att skarven hamnar på undersidan av din skinka.

När du är nöjd med formen på din julskinka så slå in den i 3 lager ugnsfolie. Se till att den blir ordentligt inslagen så att folien ligger slätt mot skinkan. Baka den sedan i mitten av ugnen i 180 grader i 2.5 timmar. Ta sedan ut den, låt den svalna i rumstemperatur och ställ sedan in julskinkan i kylen i minst 12 timmar. Behåll folien på tills det är dags att griljera skinkan.

När det är dags att griljera skinkan, ta ut den ur kylen och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen värms till 200 grader. Smält vegansk margarin och blanda det med senapen och kryddorna. Pensla julskinkan med blandningen och strö över ströbröd. Dekorera med hela kryddnejlikor om du vill och griljera sedan skinkan mitt i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter tills ströbrödet fått fin gyllenbrun färg. Låt sedan din vegansk julskinka svalna något innan servering.

Pssst!

  • Dela

Receptikoner

Här hittar du en lista på vad de olika ikonerna som finns på recepten betyder.

  • = Veganskt (Alla våra recept är veganska!)
  • = Sojafritt
  • = Glutenfritt
  • = Snabblagat (Klart på max 30 min)
  • = Nötfritt
  • = Raw
Antal: