Recept på Chokladpaj med hallon Recept på Chokladpaj med hallon från Green Warrior

Chokladpaj med hallon

Denna ljuvliga chokladpaj är perfekt om du vill imponera på någon med en riktigt god efterrätt, men kanske inte känner dig superbekväm i köket. Trots att den smakar fantastiskt gott och lyxigt är den otroligt enkel att göra! Choklad och hallon är en klassisk kombo som de flesta kommer att älska.
Tillagningstid: 45 min  /  8 bitar  /  Av: Sanna Karlin  /  5/5

Ingredienser

Pajskal:
210 g (14 st) digestivekex, om du vill göra pajen glutenfri rekomenderar jag Havredigestive från Semper i motsvarande vikt.
75 g mjölkfritt smör/margarin
2-3 msk växtmjölk

Fyllning:
200 g choklad, jag använder 60% choklad från Lidl (märke J.D. Gross)
2.5 dl sojagrädde eller kokosmjölk (från burk)

Topping:
Färska hallon
Smält choklad (kan uteslutas)

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Kör digestivekexen i en matberedare tills de blir smulor. Om du inte har en matberedare kan du använda en mixer, eller lägga kakorna i en plaspåse och mosa dem för hand.

Häll kaksmulorna i en bunke och tillsätt smält smör. Använd fingrarna för att arbeta ihop till en deg. Om degen inte sitter ihop ordentligt, tillsätt lite växtmjölk tills du får rätt konsistens, en halv matsked i taget.

Tryck ut degen i botten av en springform och några cm upp på kanten. Pajbottnen ska vara tunn men stadig. Försök få den lika tjock över hela ytan. Använd sedan en gaffel och stick hål lite här och var i pajbottnen, så den gräddas utan att svälla upp i botten.

Grädda pajbottnen i ugnen i  8-10 minuter och låt den sedan svalan helt.

Smält chokladen i ett vattenbad. Detta gör du genom att koka upp vatten i en gryta och sedan sätta en vattentålig skål, tex en djup tallrik, ovanpå grytan. Lägg chokladen i den djupa tallriken och låt värmen från vattnet smäta chokladen. Rör om då och då.

Om du vill kan du spara 2 msk av den smälta chokladen för att ringla ovanpå pajen när du dekorerar den, skeda i så fall ut detta i en separat skål när chokladen smält.

Ta den smälta chokladen från värmen och rör försiktigt ner sojagrädden eller kokosmjölken, lite i taget. Rör om ordentligt så att den blandas med den smälta chokladen och du får en härligt slät och silkeslen chokladganachefyllning. 

Häll chokladfyllningen i det nu svalnade pajskalet i ett jämnt och fint lager och släta ut ytan med en slickepott eller liknande om det behövs. Ställ sedan pajen i kylen i ca 15-20 minuter så att fyllningen stelnar.

När fyllningen stelnat kan du dekorera med färska hallon, även jordgubbar är väldigt gott till denna chokladpaj. Ringla tillsist det sista av den smälta chokladen över pajen och hallonen med hjälp av en gaffel.

Täck springformen med folie och låt chokladpajen stå i kylen tills det är dags för servering. Då är det bara att ta bort kanten på formen och servera!

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Bananbollar
Sugen på nått lättlagat till frukost, mellanmål eller tv-snack? Då kan dessa bananbollar vara nått för dig!
Banankaka med avokado
Blev sugen på en sockerkaka och insåg att det var ett tag sedan jag åt en, innan jag blev vegan. Utmaningen var att baka en utan socker eller margarin. Lösningen blev en kaka med banan, avokado och lönnsirap.
Bars med gojibär & citron
Bars är ett snabbt och smidigt mellanmål att ha tillhands hemma i kylen eller på jobbet. Perfekt som ett snack mellan måltider, innan träning eller som något gott till kaffet eller en kopp te. En liten touch av citron bryter av mot det söta.
Carrot Cake Bites
Morotskaka är en favorit hos många, och här får du samma smakprofil men som är klar på några minuter! Perfekt om du har ont om tid eller får oväntat besök, eller om du helt enkelt vill förbereda något gott till en kopp kaffe eller te.
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Liselott Andersson

Fantastiskt god chokladtårta! Jag bjöd kollegorna på denna och det blev en dunderhit.

Visa fler