Cheesecake med vanilj och mangoswirl i gruppen Recept / Sojafritt hos Green Warrior (recept_2019-07-21)

Cheesecake med vanilj och mangoswirl

Denna veganska cheesecake är otroligt len och krämig! En chokladig botten, vaniljsmakande fyllning och syrlig mangosås som topping ger denna dekadenta efterrätt en balanserad smakprofil som kommer vara omtyckt av de flesta du bjuder den på.
Tillagningstid: 20 MIN + 2 TIMMAR
8-10 bitar
Av: Sanna Karlin

Ingredienser

Botten:
2 dl mandel (eller andra nötter)
16 dadlar
1.5 msk kakao

Fyllning:
5 dl kokosmjölk
2.5 dl cashewnötter
3 msk lönnsirap
2 krm vaniljpulver
1 tsk agar agar-pulver
3 dl vatten

Mangosås:
1 dl mango (tinad eller färsk)
0.5 msk citronsaft + skal av ½ citron
1 msk kokossocker
0.5 dl vatten

Topping:
Rostade kokosflingor

Gör så här

Kärna ur dadlarna och lägg dem i en matberedare tillsammans med nötterna och kakaon. Mixa tills nötterna sönderdelats och du har en fin deg. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten på en rund springform.

Mixa kokosmjölk, cashewnötter, lönnsirap och vaniljpulver i en blender tills dess att du har en krämig sås helt utan klumpar från nötterna. I en gryta, tillsätt vattnet och rör ner agar agar-pulvret tills det löst upp sig.

Värm upp vattnet under konstant omrörning och låt småkoka ett par minuter så att agar agar-pulvret aktiveras. Häll sedan över detta i mixern med kokosmjölks blandningen och mixa smeten igen så att agar agar-vätskan blandas ut med resten av fyllningen.

Häll fyllningen i springformen över chokladbottnen och ställ in formen i kylen.

Mixa alla ingredienser till mangosåsen i en mixer tills du får en slät och fin sås. Koka sedan upp såsen och låt den reducera på låg värme under omrörning tills den tjocknat något. Ställ sedan grytan i kallt vatten så att mangossåen kyls ner snabbare. Rör om då och då.

När mangosåsen svalnat något, ringla den i en spiral över vaniljfyllningen i cheesecaken och använt en kniv för att göra ett fint mönster genom att föra knivspetsen fram och tillbaka genom mangosåsen.

Ställ sedan in cheesecaken i kylen igen tills dess att den har stelnat, i ca 1-2 timmar. Ta av kanten från springfomen innan du serverar din cheesecake och dekorera kanterna med rostade kokosflingor.

Pssst!

  • Dela

Receptikoner

Här hittar du en lista på vad de olika ikonerna som finns på recepten betyder.

  • = Veganskt (Alla våra recept är veganska!)
  • = Sojafritt
  • = Glutenfritt
  • = Snabblagat (Klart på max 30 min)
  • = Nötfritt
  • = Raw
Antal: