Recept på Brysselkålsgratäng Recept på Brysselkålsgratäng från Green Warrior

Brysselkålsgratäng

Denna brysselkålsgratäng kan du antingen äta precis som den är eller ha den som ett tillbehör på julbordet och äta den tillsammans med alla dina andra julfavoriter. Oavsett vad du väljer är denna gratäng ett perfekt sätt att använda brysselkål till.
Tillagningstid: 35 min  /  2-6 portioner  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

500 g brysselkål
1 paket rökt tofu á 230g (jag använder Yipin)
1 dl cashewnötter
4 dl sojamjölk
3 msk näringsjäst
1 nypa muskot
1 nypa senapspulver
1 tsk majsstärkelse
1 msk tahini
Salt, peppar
Olja att steka i (ca 1 tsk)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär tofun i små kuber (ca 0.5 cm i storlek) och stek dessa i lite olja tills de fått fin färg på alla sidor. Krydda dessa med salt och svartpeppar och ställ sedan åt sidan.

Rensa bort eventuella fula blad från brysselkålen, skölj den och skär dem på mitten genom stammen. Lägg brysselkålen i en ugnsform (ca 30 x 30 cm) och strö sedan över den stekta tofun.

Lägg alla övriga ingredienser i en mixer. Om du inte har en mixer med kraftfull motor kan du behöva blötlägga cashewnötterna några timmar innan så de mjuknar och blir enklare att mixa. Mixa allt helt slätt till en sås. Häll såsen i en gryta och koka upp under omrörning tills den tjocknat en aning. Krydda med en nypa salt och peppar och blanda väl.

Häll såsen över brysselkålen och tofun, rör om lite så att såsen täcker överallt. Grädda sedan gratängen mitt i ugnen i ca 20 minuter tills brysselkålen blivit mjuk. Om gratängen får färg fort kan du täcka den med folie efter den blivit lite gyllene på toppen och låta folien vara på resten av gräddningen.

Ät gratängen som den är eller som ett tillbehör på julbordet.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Potatisgratäng med persiljasmul
Inget slår en riktigt god potatisgratäng! Funkar lika bra till vardags som till fest. Med persiljasmul på toppen får denna klassiker en ny dimension.
Vegansk Janssons Frestelse
Janssons Frestelse görs traditionellt med ansjovis. I denna veganska variant gör vi vårt egna veganska ansjovissubstitut av inlagd aubergine. Bäst smak får du om auberginen får dra ett par dagar, men om du är otålig räcker det med kvällen före...
Vitlöksstekt brysselkål med mandel och tranbär
Brysselkål är en underskattad grönsak på julbordet! Med väldigt få medel kan man få den att smaka riktigt gott och på nolltid har du ett grönt tillbehör till julmiddagen.
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!