Saffranspannkaka med äppelkompott, grädde & lingon i gruppen Recept / Jul hos Green Warrior (julkalender_lucka09)

Saffranspannkaka med äppelkompott, grädde & lingon

Receptet på denna ljuvliga saffranspannkaka kommer från min kära mormor. Det är perfekt att bjuda på när du vill servera något riktigt gott med juliga smaker. Saffranspannkakan serveras här med en enkel äppelkompott, en generös klick växtgrädde och lingon.
Tillagningstid: 2 timmar & 30 min  /  5 portioner  /  Av: Sanna Karlin

Ingredienser

Saffranspannkakan:
1.5 dl grötris
3 dl vatten
3-4 dl mandelmjölk
1 msk socker
1 paket saffran
50 g mandelmassa
Ca 1 dl mandelspån

Äppelkompott:
3 röda äpplen
Kanel

Toppings:
Växtgrädde
En nypa vaniljpulver
Lingon

Gör så här

Koka upp grötriset i vattnet och låt småkoka under lock i ca 10 minuter tills det börjat mjukna. Tillsätt sedan mandelmjölken och rör om. Låt gröten småkoka på svag värme under lock i ca 30-40 minuter, tills den blivit tjock och krämig. Rör om då och då.

När gröten är klar, ta av den från plattan och blanda i socker och saffran och rör om så att kryddorna blir jämnt fördelade i hela gröten. Riv i mandelmassan och rör om.

Lägg upp saffransgröten i en ugnssäker form och släta till ytan. Strö över mandelspån i ett jämnt lager och täck sedan formen med folie. Grädda saffranspannkakan mitt i ugnen i 175 grader i 45 minuter. Ta sedan av folien och grädda ytterligare 15 minuter.

Låt saffranspannkakan svalna medan du fixar dina toppings. Skala äpplena och skär dem i små bitar. Lägg dem i en gryta med en liten skvätt vatten och låt dem småkoka ett par minuter under lock tills de blivit mjuka. Rör om då och då och tillsätt mer vatten vid behov, men ha i en matsked i taget så din äppelkompott inte blir för lös.

När äppelbitarna är mjuka, ta grytan från värmen och mosa bitarna grovt. Krydda med kanel efter behag och rör om.

Vispa din favoritgrädde tillsammans med en nypa vaniljpulver och ta fram lite lingon från frysen så de hinner tina något.

Servera saffranspannkakan med en generös klick vispad grädde, äppelkompott och lingon.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

3 sorters vegansk sill
Sill är ett måste på mångas julbord, och det går utmärkt att göra en vegansk variant! Här listar vi tre vanliga sillfavoriter i vegansk tappning. Du kan välja mellan att använda aubergine eller svamp som substitut för sillen. Bäst resulta...
Apelsinglögg med inslag av kanel & kardemumma
Snart är det dags för advent och julen står återigen för dörren! Varför inte göra din egen apelsinglögg med härliga inslag av kanel och kardemumma? Receptet finner du här.
Glögg med smak av granatäpple och vanilj
När första advent börjar närma sig är det dags att plocka fram glöggmuggarna! Denna värmande glögg är utöver de traditionella glöggkryddorna smaksatt med granatäpple och vanilj, och passar perfekt om du vill imponera med hemmagjord gl...
Hemmagjord senap
Egen senap är förvånansvärt enkelt att göra och ett roligt inslag på julbordet! I detta recept håller vi oss till en klassisk smaksättning, men varför inte prova apelsinsenap eller kanske konjakssenap?
Antal: