Recept på Potatisgratäng med persiljasmul Recept på Potatisgratäng med persiljasmul från Green Warrior

Potatisgratäng med persiljasmul

Inget slår en riktigt god potatisgratäng! Funkar lika bra till vardags som till fest. Med persiljasmul på toppen får denna klassiker en ny dimension.
Tillagningstid: 1 timme & 15 min  /  4 portioner  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

Gratäng:
Ca 500g potatis
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1.5 dl cashewnötter
2.5 dl sojamjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
salt, svartpeppar, 1 tsk lökpulver, 4 msk näringsjäst

Persiljasmul:
2 klyftor vitlök
1 dl mandelmjöl
3 msk näringsjäst
En halv dl finhackad persilja
Salt, svartpeppar

Gör så här

Skiva potatisarna i tunna skivor, behåll skalet på. Lägg dem i en ugnssäker form.

Blanda de övriga ingredienserna till gratängen i en mixer tills du får en jämn, fin sås. Det ska inte finnas några bitar av cashewnötterna. Häll såsen över potatisen och rör om väl.

Grädda gratängen mitt i ugnen i på 225 grader i ca 20 minuter. Lägg sedan folie över gratängen och sänk värmen till 190 grader för de resterande 40 minuterna. Känn på potatisen med en sticka att den är mjuk för att veta om gratängen i färdig.

Lägg alla ingredienser till persiljasmulet i en mixer och blanda tills vitlöken finfördelats och allt är väl blandat. Strö stulet över gratängen och grädda i ytterligare några minuter. Servera sedan och njut.

Pssst!

För en mer traditionell potatisgratäng, tillexempel till julbordet, skippa persiljasmulet.
  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!