Pizza med vegansk mozzarella i gruppen Recept / Comfort food hos Green Warrior (recept_2018_09_19_12)

Pizza med vegansk mozzarella

Finns det något bättre än en riktigt perfekt pizza? Denna pizza har tunn, frasig botten, en örtdoftande tomatsås och en krämig mozzarella. Helt vegansk, såklart!
Tillagningstid: 1 timme & 20 min  /  2 portioner  /  Av: Sanna Karlin

Ingredienser

Pizzadeg:
9.5 dl vetemjöl
1 paket torrjäst
5 dl varmt vatten
0.5 msk socker
En nypa salt

Vegansk mozzarella:
0.5 dl cashewnötter
3 msk näringsjäst
1 msk agar agar-pulver
1 tsk citronjuice
1 tsk lönnsirap
2 msk potatismjöl
4 dl vatten
En nypa salt, svartpeppar

Tomatsås:
300 g passerade tomater
2 klyftor vitlök
1 msk färsk basilika
1.5 msk oregano
1 msk lökpulver
0.5 tsk chiliflakes
0.5 tsk svartpeppar
En nypa salt

Pizzatoppings:
Toppa med dina favorittoppings eller grädda den Margareta-style och toppa med färsk basilika när pizzan är ute ur ugnen

Gör så här

Börja med degen. Blanda alla ingredienser utom mjölet i en bunke och rör runt tills jästen löst upp sig i vattnet. Tillsätt mjölet, lite i taget, och forma en fin deg. Knåda degen smidig och lägg den i bunken med en kökshandduk över och låt jäsa i ugnen i en timme med lampan på (ej någon värme!)

Fortsätt med mozzarellan. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills du fått en slät vätska. Om du inte har en high power blender så låt cashewnötterna ligga i blöt i kokande vatten i ca 10 minuter först.

Häll mozzarellavätskan i en gryta och värm upp under omrörning. Rör hela tiden tills vätskan börjar tjockna, och låt den småputtra några minuter under omrörning. Häll över smeten i en glasburk och låt stå i kylen utan lock tills det är dags att grädda pizzan (ca 1 timme).

Gör tomatsåsen genom att blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå i kylen tills det är dags att göra pizzan.

När degen jäst färdigt, knåda den, dela den i två och forma två pizzor. Ha på tomatsås och eventuella pizzatoppings. Ta mozzarellan från kylen och klicka ut den på pizzan med en sked.

Grädda pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter, tills bottnen och mozzarellan fått lite färg och det doftar ljuvligt! Toppa gärna pizzan med färsk basilika.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Baked mac 'n' cheese
Denna veganska mac 'n' cheese är otroligt krämig och perfekt när du vill ha 'comfort food'. Det är svårt att tro att denna ostsås bara innehåller nyttiga ingredienser (växter!) när du sätter tänderna i denna veganiserade, amerikanska klassiker!
Butternut 'Mac and cheese'
Denna krämiga pastarätt är en spin off på den amerikanska klassikern Mac n' Cheese, fast med så mycket bättre ingredienser! Näringsjästen ger såsen en ostliknandesmak och de rostade tomaterna ger en syrlig twist. Detta recept är en adaption av Niom...
Chiligryta med linser och lime, serverad med frölimpa
Detta recept bjuder på en smakrik, mättande chiligryta baserad på bönor, linser, tomat och kryddor.
Cholkadtryfflar med hasselnötskross
Dessa chokladtryfflar är himmelskt goda, och så enkla att göra! Ge bort dem till någon du tycker om, eller behåll dem för dig själv - valet är ditt!
Antal: