Recept på Pepparkakor Recept på Pepparkakor från Green Warrior

Pepparkakor

Visst hör pepparkakor julen till! I år bestämde jag mig för att göra min egen deg istället för att köpa färdig, och oj så gott det blev! Du kan också välja att piffa till dina pepparkakor lite extra och dekorera dem med kristyr.
Tillagningstid: 45 min + 1 timme  /  ca 40 st  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

Pepparkaksdeg:
4.75 dl fint fullkornsmjöl
0.5 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 msk ingefära
0.75 tsk nejlika
0.6 dl mandelsmör
1.25 dl växtmjölk
0.6 dl lönnsirap
1 msk melass (kan uteslutas)
1.25 dl kokossocker

Kristyr:
Florsocker + vatten

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pepparkaksdegen utom kokossockret i en bunke.

Om ditt mandelsmör inte är rinnigt, värm det i mikron tills det blir mjukt. Blanda sedan ut det med växtmjölken, lönnsirapen, melassen och kokossockret och rör om så du får en jämn smet.

Tillsätt de blöta ingredienserna i de torra och blanda tills du får en jämn och fin deg, antingen i en bakmaskin eller för hand. Tillsätt en skvätt extra mjölk om det behövs.

Knåda degen och forma en boll. Plasta in den i plastfolie och lägg den att vila i kylen i 1 timme innan du fortsätter.

När pepparkaksdegen vilat, dela den på mitten och kavla ut ena halvan i taget på ett mjölat bakbord. Kavla den så tunt det går och använd sedan valfria pepparkaksformar och tryck ut dina pepparkakor.

Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem sedan mitt i ugnen på 175 grader i ca 12 minuter, beroende på pepparkakornas storlek och tjocklek. Låt dem svalna helt på galler efter gräddning innan du går vidare till dekoreringen.

För att göra kristyr, blanda florsocker med en liten mängd vatten tills du har en tjock, följsam massa. Det behövs väldigt lite vatten så ta några droppar i taget. Använd en spritspåse för att fördela kristyren i önskade mönster på dina pepparkakor, och låt sedan kristyren torka innan du förvarar dina pepparkakor i en plåtask.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

3 sorters vegansk sill
Sill är ett måste på mångas julbord, och det går utmärkt att göra en vegansk variant! Här listar vi tre vanliga sillfavoriter i vegansk tappning. Du kan välja mellan att använda aubergine eller svamp som substitut för sillen. Bäst resulta...
Apelsinglögg med inslag av kanel & kardemumma
Snart är det dags för advent och julen står återigen för dörren! Varför inte göra din egen apelsinglögg med härliga inslag av kanel och kardemumma? Receptet finner du här.
Glögg med smak av granatäpple och vanilj
När första advent börjar närma sig är det dags att plocka fram glöggmuggarna! Denna värmande glögg är utöver de traditionella glöggkryddorna smaksatt med granatäpple och vanilj, och passar perfekt om du vill imponera med hemmagjord gl...
Hemmagjord senap
Egen senap är förvånansvärt enkelt att göra och ett roligt inslag på julbordet! I detta recept håller vi oss till en klassisk smaksättning, men varför inte prova apelsinsenap eller kanske konjakssenap?
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!