Recept på Krämig cashewost med vitlök & örter Recept på Krämig cashewost med vitlök & örter från Green Warrior

Krämig cashewost med vitlök & örter

Denna krämiga cashewost passar perfekt som förrätt tillsammans med salta kex och färsk frukt. Vitlöken och örterna sätter god smak och mison ger den det där lilla extra.
Tillagningstid: 30 min + ca 4 timmar  /  1 ost  /  Av: Sanna Karlin  /  0/5

Ingredienser

Cashewosten:
160 g cashewnötter
2 msk citronjuice
2 msk kokosolja
2 msk näringsjäst
2 tsk miso
1 stor klyfta vitlök
1 msk färsk gräslök + extra till utsidan av osten
1 tsk timjan
0.5 tsk vitlökssalt
Några nypor svartpeppar

Tillbehör:
Olika kex
Färsk frukt

Gör så här

Cashewnötterna behöver blötläggas innan användning. Antingen kan du blötlägga dem i vatten i 4-8 timmar innan du ska göra din ost, men vi kommer göra en snabbvariant av detta. Lägg då cashewnötterna i en gryta och koka dem 10 minuter. Efter det ska du hälla av vattnet och skölja av cashewnötterna.

Se till att nötterna är ganska torra på ytan efter blötläggningen och lägg dem i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna, men vänta med gräslöken. Om nötterna är för blöta kommer din ost inte bli lika fast i konsistensen, utan den kommer bli mjukare. Mixa allt tills du får en helt slät mix utan några bitar. Du kommer behöva skrapa ner sidorna på matberedaren flera gånger och mixa i ca 5 minuter för att få den helt slät.

När du har en slät smet, häll ner hackad gräslök och pulsa ett par gånger så att den blandas in i smeten.

Ta fram en liten rund skål som din ost kan formas i. Ta en bit plastfolie och häll ut cashewosten i den. Samla ihop hörnen och använd skålen för att hjälpa till att forma osten till en boll. Se till att den är helt omsluten i plasten och låt den vila i skålen i kylskåpet i ett par timmar så den blir fastare i konsistensen.

Innan servering, hacka mer gräslök och ta din cashewost från kylen. Ta bort plasten och strö över hackad gräslök, tryck försiktigt med fingrarna så att den fastnar.

Servera osten tillsammans med salta kex och färsk frukt.

Pssst!

  • Dela

Upptäck fler spännande recept

Entimmeslimpa
Finns det något godare än nybakat bröd? Nej, inte mycket! Denna limpa tar bara 1 timme att baka, från början till slut, vilket betyder att du kan ha färskt bröd till frukost, soppan eller mellanmål så ofta du vill! Billigare än att köpa br...
Hemmagjord grönsaksbuljong
Inför höstens och vinterns alla soppor kan det vara en kul idé att göra egen grönsaksbuljong. I detta recept visar jag hur du kan använda överblivna grönsaksbitar från den övriga matlagningen för att göra buljong, så du behöver ...
Hemmagjord senap
Egen senap är förvånansvärt enkelt att göra och ett roligt inslag på julbordet! I detta recept håller vi oss till en klassisk smaksättning, men varför inte prova apelsinsenap eller kanske konjakssenap?
Hemmagjord tempeh
Tempeh är traditionellt gjort på fermenterade sojabönor och kan användas som ett köttsubstitut i vegansk matlagning. Prislappen i butiken är rätt hög om man jämför med att göra egen tempeh hemma, och processen är ganska enkel när man...
Antal: 
Har du testat detta recept?
Lämna gärna ett betyg så fler kan se vad du tyckte om det!

Det här receptet har inga recensioner än. Bli först med att lämna ett betyg och få en digital vegokram!