Prioritera din mat

Levde vi alla lite mer som Skalman skulle vi kunna uppleva lite mer harmoni i vardagen. Enligt behovstrappan så behöver vi alla tillgodose de fysiologiska behoven, som mat, dryck och sömn innan man kan gå vidare och utföra andra förverkliganden den dagen.

Författare: Daniel.

Men vi skulle alla må bra av att stanna lite längre på det där första steget, att inte känna olust inför att laga mat och att inte prioritera bort sömn, som ju är så viktigt för vårt välbefinnande.

Jag tänker på det själv när jag sitter och äter min lunch på jobbet. Vi har på denna arbetsplats en timme tillägnad åt att intaga lunchen, har man som i mitt fall med redan tillagad mat är det ganska lång tid att äta den på.

Vi äter mat för att vi känner hunger, kroppen behöver näringspåfyllning, och näringen som, förhoppningsvis finns i din lunch, tas bäst upp ifall vi intar den i ett lugnt tempo och tar tid att faktiskt tugga ordentligt.

Jag har funnit att ett givande samtal medan man äter är ett bra sätt att intaga mat, samtalet gör att du äter saktare, du får ut mer näring ur maten och upplever mer hur det smakar.

Just vad man äter till vardagslunch är något man bör fundera lite på, denna måltid är något du kommer att äta varje vardag, så länge du jobbar, vilket förmodligen är ett antal decennier. Vill man då slarva och inte ge kroppen och själen det dom behöver och vill ha? Vi behöver även fundera på vårt förhållande till tillagandet av mat, mat som ju ger oss så mycket och är en stor, stor del av våra liv får inte prioriteras ned på grund av värdsliga faktorer som brist på tid - tid är det enda konstanta vi har så länge vi lever, eller brist på inspiration - det finns hur mycket kul och gott som helst där ute att upptäcka!

Genom intagandet av bra, näringsrik mat kommer vi att orka så mycket mera och öka våra chanser till att leva harmoniska liv, på det sätt du själv önskar.

Ät, hela oprocessade råvaror, undvik färdiglösningar, ät både råa och tillagade livsmedel, tugga din mat länge, ät inte precis när du känner dig stressad eller arg.    

Fokusera på maten - eat slow, hur luktar den? Känner du den där nya kryddan du använde, hur smakar den tillsammans med det andra? Samtala gärna med andra medan du äter, använd den tid det ska ta att äta din mat och låt den sen bearbetas av kroppen i lugn och ro.

Lycka till!