Hemmagjord tofu i gruppen Recept / Nötfritt hos Green Warrior (recept_2020-03-01)

Hemmagjord tofu

Tro det eller ej, men tofu är faktiskt väldigt enkelt att göra hemma från grunden! Dessutom är det mycket billigare än att köpa i butik. Man gör helt enkelt en sojamjölk som kokas, koaguleras och sedan silas till ett block med tofu. I detta receptet lär du dig hur du enkelt gör din egna tofu hemma.
Tillagningstid: 1 timme + blötläggning
1 block med tofu
Av: Sanna Karlin

Ingredienser

Till tofun:
5 dl sojabönor (jag använder ekologiska skalade sojabönor)
24 dl vatten
3 msk vinäger (jag använder vitvinsvinäger)

Utrustning:
1 nötmjölkspåse
1 silduk/ostduk av bomull
En tofulåda i trä eller plast, eller en stor sil/durkslag (jag använder denna tofulåda)
Termometer

Gör så här

Börja med att blötlägga sojabönorna i rikligt med vatten i minst 12 timmar. Skölj sedan bönorna och lägg hälften i en mixer tillsammans med 12 dl vatten. Blanda bönorna och vattnet i någon minut tills bönorna löst upp sig helt i vattnet.

Ta fram en stor gryta eller två mindre grytor. Du kommer få ca 2.5-3 liter sojamjölk, så om du har en gryta bör den rymma minst 5 liter. Annars får du ta två mindre grytor.

Ta din nötmjölkspåse och håll den över grytan. Häll sojamjölken från mixern genom nötmjölkspåsen och krama ur vätskan ut i grytan. Vätskan kommer nu att separeras från de bitar som är kvar av sojabönorna. Massan som blir kvar i påsen kallas okara och kan användas i olika recept. Sök på google så hittar du massa!

Upprepa mixerproceduren med andra halvan av bönorna och vattnet. Häll även denna genom nötmjölkspåsen, antingen i samma gryta som första satsen, eller i en ny gryta.

Det är nu dags att koka sojamjölken. Värm sojamjölken på medelvärme tills den börjar koka och låt den småputtra i 6-8 minuter. Rör om hela tiden med en träslev, för sojamjölken bränner fast i botten väldigt lätt.

När sojamjölken har kokat i 6-8 minuter, ta den från värmen. Sojamjölken ska nu svalna i 3-5 minuter tills den når 70 grader. Använd en termometer för att hålla koll på temperaturen.

Blanda ut vinägern i ca en halv dl vatten. När sojamjölken svalnat till 70 grader, tillsätt vinägerblandningen, lite i taget, och rör runt med träsleven. Sojamjölken kommer nu skära sig så att vattnet separeras från sojan, det kommer se ut som små kesoliknande klumpar av soja som flyter till ytan. Om detta inte uppstår, tillsätt mer vinäger utblandat med vatten tills du kan se en tydlig separation mellan vattnet och sojan. Låt blandningen vila i 5-10 minuter tills all soja har separerat från vätskan.

Om du har en tofulåda, lägg den i ett durkslag i diskhon och sprid ut din silduk i den. Om du inte har en tofulåda, ställ istället din sil eller durkslag i diskhon och täck den med silduken.

När sojamjölken har separerat i 5-10 minuter, rör om en sista gång med träsleven. Använd sedan en soppslev och skopa ut den separerade sojamjölken i silduken. Du kan även hälla försiktigt om du inte vill använda en slev. Vattnet kommer nu att rinna rak igenom silduken och sojan kommer bli kvar. Detta är din tofu!

När du har samlat all tofu i silduken, vik ihop den och pressa ut så mycket vätska som möjligt. I en tofulåda får man ett lock som hjälper till med detta, annars får man göra det manuellt. När du pressat ut så mycket vätska som möjligt ur tofun, forma ditt tofublock och vik in duken ordentligt. Ställ sedan en vikt ovanpå tofublocket som pressar ut det sista av vätskan, något som väger ca 2 kilo räcker.

Pressa tofun olika länge beroende på vilken konsistens du vill ha, från 30 minuter till 2 timmar. Jag föredrar fastare tofu och brukar pressa den länge.

Efter detta är din tofu klar att användas! Du kan tillaga den direkt eller lägga den täckt med vatten i en lufttät glasburk i kylen, där står den sig upp till en vecka och håller bäst som du byter vattnet varje eller varannan dag. Du kan också frysa tofun om du vill.

Det kan verka som att det är många steg till att göra egen tofu, men när du gjort det ett par gånger sitter det i ryggmärgen :)

Pssst!

Du kan göra en större mängd tofu på en och samma gång. Min tofulåda kan ta 500 g torra sojabönor åt gången, men det finns även större varianter att köpa. Börja med en mindre mängd bönor tills du fått in knycken i arbetssättet eftersom en stor kvantitet bönor blir svårare att hantera, sen kan du utöka till större mängd bönor.
  • Dela

Receptikoner

Här hittar du en lista på vad de olika ikonerna som finns på recepten betyder.

  • = Veganskt (Alla våra recept är veganska!)
  • = Sojafritt
  • = Glutenfritt
  • = Snabblagat (Klart på max 30 min)
  • = Nötfritt
  • = Raw
Antal: