Bli vegan - Allt du behöver veta

Så du har bestämt dig för att prova på livet som växtbaserad ätare/vegan? Grymt! Du har just gjort ett val som kommer att påverka ditt liv till det bättre, och hjälpa till att minska belastningen på vår planet och för våra meddjur.

Green Warrior Startguide

Ladda ner din startguide - gratis!

För att göra det lättare för dig att starta din grönare resa har vi samlat allt du behöver för att komma igång på ett och samma ställe.

I denna startguide hittar du information och tips som hjälper dig lyckas med din nya livsstil i det långa loppet.

Vi har också samlat 15 enkla recept så att du lätt kan komma igång och upptäcka hur gott och varierat vegansk matlagning kan vara. I startguiden finns även en Ersättningsguide med massa spännande vegoprodukter du kan byta ut animaliska mot. Bättre för djuren, bättre för miljön och bättre för dig.

Att övergå till livet som vegan är inte så stort eller krångligt som man kanske kan tro, och som vi nämnt i andra artiklar på sidan handlar det inte om att ta bort/neka sig saker i vardagen, utan snarare tvärtom, att fylla livet med mer saker.

Myter

Ok, ifall du missat där vi avlivar och förklarar några av de vanligaste myterna/missförstånden, läs dem här! En del av att byta diet/livsstil innebär att man får lära sig nya saker, och kommer att få frågor och mötas av skeptisism från dina nära. Då är det skönt att kunna förklara på ett enkelt sätt varför du valt att leva som du lever.

Sociala samanhang och högtider

Att bli bortbjuden på mat eller att äta tillsammans med andra som inte käkar veganskt kan ibland vara komplicerat, men detta beror oftast på motståndet från de omkring dig, inte på maten i sig.

Stå bara upp för dig och dina val och visa dina nära och kära hur roligt och gott det kan vara att äta veganskt. Låt inte någon annan stå i vägen för att du ska ta steget till en grön livsstil. Och kom ihåg, även om det känns svårt i början, så blir det lättare och lättare ju längre tiden går.

På resande fot

Det finns inte alls lika många veganska alternativ på restauranger och gatukök, och ibland kan det vara knepigt att hitta något bra att äta när man är ute. Men utbudet beror på efterfrågan! Och efterfrågan ökar för varje år som går. Ju mer populärt och mainstream det blir att käka veganskt, desto större blir utbudet i restauranger och på café.

Idag kan du hitta veganskt även på ställen som McDonalds, Max, Starbucks och Subway. På macken Circle K kan du köpa vegansk Oumph-wrap och GB säljer veganglass i sin box. Till och med IKEA har lanserat veganska köttbullar! Så veganska alternativ är inte så svåra att hitta som många kanske tror.

Ett tips är att besöka asiatiska restauranger, tex indiska, kinesiska och thairestauranger där många av de vegetariska rätterna automatiskt är veganska eftersom det asiatiska köket ofta inte innehåller mejeriprodukter. Fråga alltid om rätterna innehåller fisksås eller ostronsås, det kan var en vanlig fälla på asiatiska restauranger.

Ett bra tips för att vara säker på att få den mat du behöver och vill ha på resande fot är att fixa den själv hemma och ta med. Det beror naturligtvis på hur länge du ska vara ute och resa, men ska du åka t.ex. tåg eller buss några timmar kan det vara en bra idé att packa med lite olika måltider.

Varför inte en smoothie till frukost? Förvara den i en pet-flaska som du sen slänger i återvinningen och är lätt att bära med sig. Grötmuffins är ett mättande alternativ ill både frukost och mellanmål. Skiva frukt och ha med i en en lätt förpackning. Fantasin sätter gränserna och du kommer hitta dina egna favoriter att ta med på resan!

Att resa som vegan

Se några bra dokumentärer

Ett bra sätt att lära sig mer om veganism eller att ta steget mot en grönare livsstil är att på egen hand söka efter information. Dokumentärer är ett bra sätt att lära sig mer om det ämne du är intresserad av. Dessa är ofta fyllda med information och inspiration kring din nya livsstil. Se några av våra favoritval på dokumentärersidan!

Basvaror

Nu när du nu tagit det gröna klivet behöver du eventuellt se över innehållet i ditt skafferi och din kyl och frys. Om vi utgår från att du städat ut alla animaliska livsmedel så behöver du troligen köpa hem lite nya varor (naturligtvis beroende på vad du använde tidigare). Men det finns några basvaror som man som vegan har stor nytta av att ha hemma. Detta är ingen komplett lista på något vis, men några förslag vad vi tycker du bör ha.

I skafferiet

- Bönor (t.ex. svarta och kidney) - Majs i förpackning - Kikärtor - Kokosmjölk - Linser (t.ex. röda och gröna) -Krossade tomater (bra bas i många rätter) - Ris - Potatis - Pasta (i den form du gillar, se till så den inte innehåller ägg) - Havregryn.

I frukt- och bärskålen

Frukt brukar man lättast handla efter säsong, på sommaren finns det mycket melon att köpa till exempel. Men frukt som är trevligt att ha är; - Bananer (går att använda i smoothies, juicer, bakverk m.m.) - Äpplen - Apelsiner - Hallon - Blåbär.

Grönsaker

Nått som du kommer att behöva hemma i lite större kvantiteter är lök (röd och gul) och vitlök. Dessa är ofta en utmärkt bas i många grytor och rätter.
Bladgrönsaker i olika form är lätt att lägga på färdiga rätter eller använda i din gröna juice. Avokado är användbart i många sammanhang.
Övriga grönsaker rekommenderar vi att du köper hem efter behov, så att det inte ligger och blir oanvänt.

Lär dig gärna hur du förvarar dina livsmedel, så att dom håller och inte behöver kastas i onödan, se en sammanställning t.ex. här.

Grönsaker

Kryddor

Det är svårt att sammanställa en lista med vilka kryddor du bör ha, då det kan vara ganska individuellt vad man gillar, men du bör ändå kika så du några av nedan förslag, det behövs ofta inte så många olika kryddor i ett kök, utan det räcker med en handfull olika som baskryddor.
- Svartpeppar - Gurkmeja - Ingefära - Kardemumma - Kanel - Chilli - Curry - Oregano - Basilika.

Övrig komsumtion

Som nybliven vegan ser man inte bara över vad man äter, även övriga inköp ska ses över. Efter ett tag lär man sig att snabbt läsa igenom förpackningar för att se vad de innehåller, ett snabb sätt att bekräfta innehållet är att kika efter en Vegan-märkning, i samband med ej testat på djur-märkning. Dessa finns på produkter som tvål, schampo, deodorant, smink, tandkräm m.m. Dessa produkter är ofta även producerade med ekologiska ingredienser.

Som vegan köper man inget som innehåller animaliskt material, det beyder att du måste läsa vad till exempel din nya jacka eller kavaj är tillverkad av, det är vanligt med ull. Köper du nya jeans, kolla så att märkeslappen på baksidan inte är gjort av läder. T.ex. HM har en lapp på sina byxor som anger i fall varan innehåller animaliskt material.

Behöver du nya skor så finns det massa alternativ som är tillverkade av konstläder (i grunden en sorts plast). T.ex. Skopunkten har många skor med inget djurskinn eller läder i sina skor. Men läs alltid etiketterna, och fråga gärna personalen i butiken vad varan innehåller om du är osäker.