Äta nyttigt: Så lyckas du!

Vi står vid begynnelsen av ett nytt fantastiskt år och efter ett december fullspäckat av högtider, firande och aptitliga lockelser är det många av oss som reflekterar över vår kropps utseende och hälsa. Det flesta av oss har säkert, vid minst ett tillfälle, haft ett nyårslöfte i still med ”i år ska jag äta nyttigare!”. Vi käkar då sallad till lunch första veckan, men när helgen kommer ”unnar” vi oss något extra och efter en tid är vi tillbaka i samma gamla matvanor som vi egentligen ville bort ifrån.

Författare: Sanna.

Så, till dagens ämne. Hur lyckas man hålla i en hälsosam kosthållning? Här kommer en sammanfattning av mina 5 bästa tips!

1. Definiera vad ”nyttigt” innebär för DIG.

Beteckningen ”nyttigt” är tyvärr något väldigt subjektivt. Oavsett vem du frågar kommer förklaringen med sannolikhet vara något olika, ibland tillochmed som natt och dag. Det är viktigt att komma ihåg att detta är DIN resa. Utgå därför efter dig själv och ditt utgångsläge när du lägger upp din nya strategi.

En bra tumregel är att försöka hålla dig till så rena råvaror som möjligt. Fokusera på mycket frukt och grönsaker men skippa färdigpaketerad mat med tillsatta kemikalier, vitt raffinerat socker och olja. Bygg upp dina måltider utifrån färska ingredienser och håll dig borta från skräpmat, fika och godis.

Here’s how you do it: Ta papper och penna. På ena sidan, skriv upp allt det du vill äta mer av för att nå dina mål, och på andra sidan skriv upp allt det som du från och med nu vill utesluta från din kost. Detta är det enklaste sättet för dig att lägga upp din nya matstrategi på ett överskådligt vis.

2. Rensa skåpen!

Utifrån listan du nyss skrivit, gå igenom kyl, frys, skåp och lådor och GÖR DIG AV med allt som du bestämt dig för att du inte längre vill ha i din kost. Släng eller ge bort ALLT. Precis ALLT. På så vis ger du dig själv största möjliga chans att lyckas.

3. Undvik frestelser

Att falla för frestelser är en av de största fallgroparna när det kommer till att hålla i en nyttig kost. Om du har ett paket av din favoritglass längst inne i frysen kommer du med sannolikhet vid något tillfälle bli för svag för att stå emot. Därför är det så viktigt att du rensar ut skåpen, men det är ännu viktigare att du inte köper hem sådant som du vet är dåligt för din hälsa och som du vet med dig att du inte kommer kunna stå emot.

Men fallgropar det finns det även gott om utanför hemmet. Om du har problem med att hålla dig borta från tex snabbmat, fika och alkohol, undvik sociala situationer där du kommer i kontakt med dessa frestelser. Häng inte med till krogen, föreslå andra ställen att träffa vänner än över en fika på ett mysigt kafé och ta med lagad mat till jobbet istället för att äta ute på lunchen. I början kan detta vara bra knep för att hålla dig undan de största fallgroparna.

4. Hitta den rätta takten

För de flesta kan målet med den optimala kosten kännas väldigt avlägset eller rent utav ouppnåeligt. Beroende på vart du startar har vi olika många hinder att ta oss förbi. Se därför till att hitta den rätta takten.

Ta resan till din optimala kost i flera steg, börja med de största problemområdena och arbeta dig succesivt fram till ditt slutliga mål. För vissa fungerar det bättre att direkt helt utesluta allt du inte längre vill ha i ditt liv, och om så är fallet är det bara at tuta och köra, men för de flesta är sannolikheten större att lyckas om vi delar in sträckan i etapper.

Oavsett vilken takt du väljer är det allra viktigaste att du kommer ihåg VARFÖR du gör dessa ändringar. Påminn dig själv dagligen om att du gör det bästa för din kropp, din hälsa och din framtid. Fokusera på att varje dag fatta bättre matbeslut än dagen innan och låt ingen fälla krokben för dig längst vägen. Kom ihåg att du genom beslutet att äta nyttigt gör det bästa du kan för din kropp och låt inte andras åsikter eller rädslor avskräcka dig från att nå DITT mål. Stå på dig!

5. Var kreativ!

Att ”ge upp” maträtter eller produkter som du är van att äta är för många svårt trots att de vet att denna mat inte alls är bra för hälsan. Istället för att fokusera på det du från och med nu vill exkludera från din kost, tänk positivt och gläds över alla nya möjligheter att upptäcka nya smaker och ingredienser som du tidigare kanske aldrig testat. Var kreativ och testa nya rätter! Ju mer ny nyttig, fantastisk, smakrik mat du hittar att lägga till i din matlagningsrepertoar, desto lättare kommer det vara att utesluta allt skräp som du vill bli av med. Om du vågar testa dig fram bland nya recept, smaker och ingredienser lovar jag att du kommer hitta en helt ny värld av smakupplevelser!

Jag hoppas detta kan vara till hjälp för alla er där ute som är på er egen resa. Låt oss tillsammans göra 2017 till det bästa matåret någonsin!