Höstmiddag

Vi på greenwarrior.se strävar efter att dela med oss av en bredd av recept och inspiration för att krydda ditt gröna liv och denna gång gör vi det i form av en tre-rättersmiddag som passar nu under höstmånaderna i både färger och innehåll. Hoppas det inspirerar!

Författare: Daniel.

Höstmiddag

Jag gick ut på lördagsförmiddagen för att hitta de finaste nedfallna höstlöven jag kunde finna i närheten av min trädgård. Grannens överblåsta lönnlöv kändes särskilt lockande så jag plockade ett antal i blandade färger. Dessa skulle utgöra basen i min dukning till vår höstmiddag, Sanna skulle komma över senare på eftermiddagen med vad som skulle bli efterrätten. Efter att ha placerat ut löven dekorativt, placerat en vas med nyklippta roskvistar och dukat lagom kreativt med porslin, bestick och glas var det dags att börja kika på förrätten.

Jag hade tänkt att göra en löksoppa med fyra olika lökar, hade velat göra det ett tag. Testade att göra en kvällen innan, resultatet blev inte riktigt vad jag förväntat mig så jag bytte fokus till en annan soppa. Ville ha en med färger som kändes höstiga, så tänkte att en röd paprikasoppa kan funka.

Röd paprika innehåller bland annat flera antioxidanter och vitamin C. Paprikor finns som bekant i flera färger men alla börjar som gröna för att sedan skifta färg efter mognad, röda paprikor är även sötare än dom gröna som har en något bittrare smak.

Jag satte ugnen på 200 grader och plockade fram allt som skulle vara med i soppan, startade med att skölja, kärna ur och dela paprikorna som lades på en plåt i väntan på att ugnen skulle komma upp i temperatur. När paprikorna var färdiga i ugnen lade jag dom i min matberedare - efter att dom svalnat lite. Har du en stavmixer går det att använda den också. Jag ville inte ha soppan för slät så beredaren gjorde ett bra jobb. Se hela receptet på soppan.

När jag lagar soppor och grytor använder jag en emaljerad gjutjärnsgryta, denna är bra att hålla värmen. När soppan var färdig kom Sanna över med ingredienserna till efterrätten som skulle bli pumpapannacotta, ett utmärkt val för en höstmiddag. Sanna satte igång att sätta ihop pannacottan medan jag fortsatte med huvudrätten.

Doften av pumpapuré, nejlika och kanel spred sig i köket när jag satte igång en kastrull med vatten i vilken sparris skulle kokas innan dom skulle in i ugnen tillsammans med dom sköna ekologiska morötterna jag nyss sköljt.

Sannas bakkonst började ta form och var snart dags att placeras i kylskåpet i väntan att ätas. Se recept på Sannas pumpapannacotta med kokosgrädde.

Eftersom vi producerade material till siten så fotograferade vi först förrätten innan den intogs.
Huvudrätten var en enkel med ändå mättande rätt - morötter och sparris med sallad, groddar, rostade pumpakärnor och en dressing baserad på avokado och tahini.
Även denna fotograderades innan. Se recept på salladen med morötter och sparris.

Pumpapannacotta med kokosgräddeTIllslut var det dags för pannacottan som med sitt flarn av smält kokossocker och omgiven av pekannötter var en värdig och välsmakande avslutning på denna härliga höstmiddag.

Hoppas att detta ger lite inspiration till liknande middagar.
Vi återkommer med mer teman framöver så håll utkik på sidan!