Din hälsa är ingen demokrati

Jag vill tipsa om en väldigt tänkvärd video på YouTube som Fully Raw Kristina laddat upp. Den handlar om food bullies och hon pratar om några av sina erfarenheter av motstånd från andra som hon genomgått under de 9 år som hon ätit raw. Jag tyckte att denna video var väldigt intressant, speciellt med hur hon beskriver en typisk food bullie i början av videon.

Författare: Sanna.

Anledningen till att jag ville dela denna video är att den passar in på så många av oss. Om man på något vis utmärker sig med den kost man äter och bryter mönstret från "standardkosten" så är det ofta man möter motstånd från andra. Gör man olika matval för sin hälsas skull kan det oftast ses som att man inte har någon "giltig" anledning att välja bort vissa livsmedel.

Detta har jag sett i flera olika situationer, vare sig man är vegan, vegetarian eller till exempel LCHF. Att inte ta en kaka till kaffet bara för att man inte vill äta socker blir ofta inte accepterat hos andra i fikasällskapet utan man får kommenterar som "Men EN kan du väl ta? Det gör väl inget!". Men att istället vara glutenintolerant gör att man helt plötsligt får en "giltig" anledning att avstå.

Jag tycker det är väldigt synd att när man på något vis prioriterar sin hälsa genom den kost man äter så är det så mycket svårare att förstå för andra än att man tex tränar. Och som sagt, oavsett på vilket sätt man sticker ut från mängden. Det viktigaste och bästa du kan göra är att stå fast vid dina beslut och prioritera dig själv framför andras åsikter.

Säg "Nej tack" till kakan om du inte vill ha den istället för att låta dig övertalas. Känn dig säker i dig själv och i dina beslut. Bara du ska få bestämma vad du väljer att äta. Din kost och din hälsa är inte en demokrati. Stå på dig!

Här kommer videon om ni vill ha lite inspiration och hjälp med att hantera nära och kära i din omgivning som medvetet eller ej försöker sätta käppar i hjulet för din resa till en bättre hälsa!