Superfood: Klorofyll

De flesta känner säkert till klorofyll som det ämne som ger växter sin gröna färg. Klorofyllet är en viktig komponent vid fotosyntesen, som hjälper till att absorbera solljus som sedan används i produktionen av växtens egna näring. Att gröna bladgrönsaker är det mest hälsosamma vi kan äta för att ha en frisk och stark kropp är känt sedan länge, och därför känns det rätt logiskt att kika lite närmare på just klorofyll, då detta ämne är så pass viktigt för dessa gröna växter.

Enligt doktor Robert Young har klorofyll en lång rad hälsofördelar. I sin kemiska uppbyggnad är klorofyll väldigt lik hemoglobin, det ämne i våra kroppar som transporterar syre i blodet. Den enda skillnaden är att det i hemoglobin är uppbyggt kring järn, medan klorofyll är uppbyggt runt magnesium. Tack vare dessa likheter med hjälper klorofyll till förbättra kvaliteten och kvantiteten av de röda blodkropparna, samtidigt som det även hjälper till att höja själva värdet av hemoglobin i blodet.

Klorofyll vs hemoglobin

Klorofyll hjälper till att förebygga flera olika typer av cancer och motverkar även åderförfettning, vilket i sin tur hjälper till att skydda mot hjärt-och kärlsjukdomar. Klorofyll har en en alkaliserande effekt på människokroppen, vilket hjälper till att hålla vårt ph-värde på en nivå som främjar en frisk kropp. Klorofyll hjälper till att städa upp i vårt tarmsystem och rensa ut vår lever och andra organ från farliga ämnen då det binder sig till tungmetaller och hjälper kroppen transportera ut dem. Det hjälper även till att ta bort dålig kroppslukt, förbättra vår syn, lindra smärta vid inflammationer i kroppen och minskar infektionsrisken genom att minska mängden syra i kroppen.

Klorofyll är helt enkelt en helt fantastiskt ämne som vi definitivt bör inkludera så mycket som möjligt av i vår kost, en riktig superfood! Klorofyll finns som sagt i alla gröna växter, men gröna bladgrönsaker (så som spenat, persilja och krasse i dess råa form) innehåller de största kvantiteterna. Det har även blivit trendigt att konsumera flytande klorofyll som en form av kosttillskott, då man blandar ut 1 msk flytande klorofyll med kallt vatten som man dricker, helst direkt på morgonen innan man ätit frukost. Vi rekomenderar inte flytande klorofyll istället för en kost fylld av grön mat, utan som ett ytterligare komplement för en extra hälsoboost.

I skrivande stund har inte denna trend ännu spridit sig än till den svenska marknaden, då jag enbart kunnat hitta ett enda inköpsställen för flytande klorofyll. Tills vidare kommer jag inhandla mitt klorofyll från utlandet, tex iHerb. Men jag är säker på att vi inom kort kommer kunna hitta flytande klorofyll i var och varannan hälsoinspirerade butik, både på nätet och hos hälsokosten.

Gröna bladgrönsaker med klorofyll

Källor:
https://phoreveryoung.wordpress.com/2014/11/23/the-healing-power-of-chlorophyll-2/ 2017-05-25