Pitabröd i gruppen Recept / Nötfritt hos Green Warrior (recept_2020-06-22)

Pitabröd

Hembakade pitabröd går att fylla med massa godsaker och smakar så mycket bättre än de torra, tråkiga bröd man köper i butik! Här hittar du ett bra och enkelt grundrecept som du kan fylla med dina favoriter bland grönsaker, såser, röror och annat gott.
Tillagningstid: 1 timme & 45 min
8 st
Av: Sanna Karlin

Ingredienser

25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
5.5 dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 tsk socker
2 nypor salt

Gör så här

Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten, sockret och oljan och blanda väl tills jästen löst upp sig i vattnet. Låt blandningen vila i ca 5 minuter och tillsätt sedan mjölet och saltet och knåda sedan ihop alla ingredienser tills du får en smidig deg. Jag använder en bakmaskin på medelhastighet i ca 2 minuter, men du kan också knåda för hand, ca 5 minuter. Täck sedan degen med en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

När degen jäst, dela den i 8 bitar och knåda varje bit för sig. Forma sedan den knådade degbiten till en boll och kavla ut den tills du får en rund deg som är ca 1 cm tjock och ca 15 cm i diameter. Upprepa med alla degbitar och lägg sedan dina pitabröd på två plåtar med bakplåtspapper, med 4 bröd på varje plåt. Täck över bröden med handdukar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 250 grader. När bröden jäst färdigt, grädda dem i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Om du har en varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt, annars tar du en plåt i taget. Bröden ska få fin gyllenbrun färg och svälla upp.

Låt bröden svalna på galler ett par minuter innan du serverar dem, och fyll dem massa veganska läckerheter!

Pssst!

  • Dela

Receptikoner

Här hittar du en lista på vad de olika ikonerna som finns på recepten betyder.

  • = Veganskt (Alla våra recept är veganska!)
  • = Sojafritt
  • = Glutenfritt
  • = Snabblagat (Klart på max 30 min)
  • = Nötfritt
  • = Raw
Antal: