Vad innebär det att vara vegan?

Ordet "vegan" har olika associationer för olika personer. Vissa ser på det som flummiga, växtätande hippies eller aggressiva demonstranter som kastar fejkblod på pälskappor, medan andra stolt bär det som en titel för att beskriva ett ställningstagande som man gjort i sitt liv. Svenska akademins ordlista beskriver ordet vegan som ”Person som bara äter växtprodukter”, men att vara vegan är så mycket mer än så.

Vegan - ett ställningstagande

Att vara vegan innebär att man tar avstånd från utnyttjande och dödande av djur, i alla utsträckningar. Förutom att man inte äter några animaliska produkter, det vill säga alla typer av kött (så som nötkött, fläsk, lam, kanin, fågel, fisk, skaldjur osv.) och livsmedel som produceras av djur (så som mjölk, ost, yoghurt, ägg, honung osv) även tar avstånd från att använda djurprodukter inom mode och inredning (så som ull, silke, läder, päls, dun osv.) samt utnyttjande av djur som underhållning eller arbetskraft (t.ex. cirkusar och djurparker).

I grund och botten innebär veganism att man brukar ett ickevåld, där man erkänner de andra djuren som varelser likvärdiga människan, med samma rätt till ett liv av kärlek, utan smärta, våld och ofrivillig död.

Så att vara vegan är inte så extremt som många anser det vara. Man lever helt enkelt ett så fredligt liv som möjligt där man ser andra djur som individer som har full rätt till sitt eget liv, utan att utnyttja dem för mat, föremål eller underhållning.

Läs gärna vår artikel ”10 vanliga myter om veganer” för att få reda på mer.

Så, nu till den stora frågan. Vad äter man egentligen som vegan? De flesta av oss har växt upp med en västerländsk standardkost där den optimala tallriken består av en köttbit, några potatisar, en sjö med sås och lite gurka vid sidan av.

I Sverige är kött normalt den centrala delen av våra måltider, och många har väldigt svårt att föreställa sig ett liv utan kött. Många tror även att det inte finns tillräckligt med variation inom en vegetabilisk kost, att maten smakar tråkigt och att man inte blir mätt utan kött. Detta är helt och hållet en misstolkning!

Växtätare

Som vegan kan man äta allt från växtriket, så som frukt, grönsaker, rotfrukter, spannmål (så som ris, havregryn, bröd, pasta, quinoa, couscous, bulgur m.m), baljväxter (olika typer av bönor, linser, ärtor m.m), fröer, nötter osv. Sedan finns det en hel uppsjö av ersättningsprodukter till kött- och mejeriprodukter om man är intresserad av det, så som sojakött i massa olika former, mandelmjölk, havregrädde, sojabaserad yoghurt och kvarg, risglass, mjölkfri choklad, ost baserad på kokosolja, vegetabiliskt smör, och en mängder kakor och andra bakverk.

Många av dina fikafavoriter är veganska utan att du vet om det, så som Delicatobollar, Bragokakor, Oreos m.m. Många av de kända varumärkena inom fikabranschen använder vegetabiliska fettkällor i sina bakverk för att det har bättre hållbarhet och är billigare att producera än mejerivaror.

När man går över till en vegetabilisk kost är man ofta tvungen att vidga sina vyer och tänka utanför det invanda, inrutade mönstret, och på så vis får man upp ögonen för helt nya livsmedel och produkter som man inte tänkt på tidigare. I de flesta fall äter man med större variation än innan man övergick från den svenska standardkosten.

Om du vill ha lite inspiration i köket med några gröna rätter hittar du flera recept här på Green Warrior. Testa gärna en grönare livsstil och känn hur det förändrar dig och din syn på världen vi lever i. Här kan du läsa mer om hur vegansim påverkar din hälsa, vår miljö och djuren.

Green Warrior Startguide

Behöver du hjälp på traven?

För att göra det lättare för dig att starta din grönare resa har vi samlat allt du behöver för att komma igång på ett och samma ställe. Du kan ladda ner vår Startguide, helt gratis!

I denna startguide hittar du information och tips som hjälper dig lyckas med din nya livsstil i det långa loppet.

Vi har också samlat 15 enkla recept så att du lätt kan komma igång och upptäcka hur gott och varierat vegansk matlagning kan vara. I startguiden finns även en Ersättningsguide med massa spännande vegoprodukter du kan byta ut animaliska mot. Bättre för djuren, bättre för miljön och bättre för dig.