Risnudlar med edamame och jordnötsdressing

Risnudlar med edamame och jordnötsdressing
Detta är en snabb och fräsch rätt som passar perfekt till lunch. Den syrliga jordnötsdressingen ger en härlig smak till de annars ganska så anonyma risnudlarna. Du kan även toppa rätten med lite avokado och färsk chili.

Förberedelse
10 min
Tillagningstid
5 min
Portioner
2

Du behöver

200 g risnudlar
2 dl edamamebönor (gröna sojabönor)
4 salladslökar
1 msk jordnötssmör
1 msk cashewsmör (kan ersättas med annat nötsmöt, tex mandelsmör eller mer jordnötssmör)
1/4-1/2 lime
2 msk sojasås (glutenfri finns)
svartpeppar, salt, chiliflakes, ingefära
sesamfrön
färsk korriander
vatten

Gör så här

  1. Strimla salladslökarna och tina edamamebönorna. Ställ åt sidan.
  2. Gör dressingen genom att blanda jordnötsmör och annat nötsmör i en skål. Om nötsmören inte är rinniga i konsistensen, tillsätt en tesked kokande vatten och rör om. Tillsätt så mycket hett vatten det behövs för att kunna blanda ihop nötsmören utan att det klumpar sig, men ha inte i mer vatten än nödvändigt.
  3. Tillsätt sedan limejuice, sojasås och kryddor i dressingen och rör om ordentligt.
  4. Hetta upp en kastrull eller stekpanna och rosta sesamfröna. Om du vill kan du skippa rostningen och bara använda sesamfröna som de är, men det ger mer smak om de fått lite gyllenbrun färg.
  5. Koka upp vatten och tillsätt risnudlarna. De behöver bara vara i hett vatten i ca 2 minuter innan de är klara.
  6. Sleva upp de kokta risnudlarna i två tallrikar och toppa med edamamebönorna och salladslöken. Ringla dressingen över nudlarna och garnera med de rostade sesamfröna och färsk korriander.


« Visa alla nyheter

Sugen på fler veganska läckerheter?

Vegansk rödbetssallad
Rödbetssallad är en klassiker på julbordet, och det är superlätt att göra en vegansk version. Dessutom är den jättegod! Passar lika bra på jultallriken som på smörgåsen.

Klassisk röbetssallad

Veganska lussebullar och saffranskaka med mandelfyllning
I juletid är det dags för julbak! Detta är ett recept på klassiska lussebullar i vegansk tappning och en himelskt god saffranskaka med fyllning av mandelmassa och kardemumma.

Klassiska lussekatter & saffranskaka med mandelfyllning

Vegansk potatisgratäng med persiljasmul
Inget slår en riktigt god potatisgratäng! Funkar lika bra till vardags som till fest. Med persiljasmul på toppen får denna klassiker en ny dimension.

Potatisgratäng med persiljasmul

Vegansk apelsinglögg med kanel & kardemumma
Snart är det dags för advent och julen står återigen för dörren! Varför inte göra din egen apelsinglögg med härliga inslag av kanel och kardemumma? Receptet finner du här.

Apelsinglögg med inslag av kanel & kardemumma

Vegansk potatissoppa med röda linser
Hemligheten till en riktigt god soppa är att den ska få koka länge! Då hinner smakerna utvecklas ordentligt och tar din soppa till en helt ny nivå.

Rustik potatissoppa med röda linser

Vegansk choklad med pekannötter, kokos och mandel
Dessa små pekanbites är perfekt för att lindra sötsuget eller som tillbehör till en kopp kaffe eller te.

Pekanbites

Vegansk stekt blomkålsris med wokade grönsaker och chili-limedressing
Denna färgsprakande wok med stekt blomkålsris och smakrik dressing är en härlig vardagsmiddag om du är sugen på en riktig grönsaksboost!

Stekt blomkålsris med wokade grönsaker och chili-limedressing

2017-11-13
Kikärtsburgare med ärtpesto
Sugen på en smarrig vegansk burgare? Då ska du prova denna kikärtsburgare med en ljuvlig ärtpesto som smakhöjare. Servera med potatis och sallad och du har en mättande lunch eller middag.

Kikärtsburgare med ärtpesto

Vegansk thaisoppa med grön curry och kelpnudlar
Denna thaisoppa har ett härligt sting av grön curry och lime, och det blir en fräsch kontrast mellan de krispiga grönsakerna och den krämiga kokosmjölken. Perfekt om du vill ha en snabb middag med mycket smak.

Thaisoppa med grön curry och kelpnudlar

Vegansk sötpotatiskbowl
Denna sötpotatisbowl är ett snabbt och gott alternativ när du vill ha någonting riktigt mättande och näringspackat. Denna bowl är en härlig blandning mellan tillagat och raw och ger dig en härlig mättnadskänsla i magen.

Sötpotatisbowl

2017-10-23
Värmande vegansk paprikasoppa med mynta
Värmande soppa med en härlig röd färg, paprikorna ger karaktär och mynta bryter av härligt. En snabblagad rätt för höstmyset!

Värmande paprikasoppa med mynta

2017-10-23
Varm höstsallad med morötter, sparris och pumpakärnor
Mjuka morötter och knaprig sparris möter groddar och rostade pumpakärnor i denna enkla men mättande rätt.

Varm höstsallad med morötter, sparris och pumpakärnor

Vegansk pumpapannacotta med kokosgrädde och pekannötter
Vi har fångat den typiska pumpkin pie spice-smaken i en pannacotta, en perfekt höstdessert. Istället för gelatin används agar agar, ett bra veganskt elternativ till puddingar av alla slag.

Pumpapannacotta med kokosgrädde och pekannötter

2017-10-16
Grönsallad med sötpotatis och avokado
Detta är en mycket smarrig, nyttig och snabblagad sallad. Näringsmässigt är den varierad och innehållsmässigt behöver du inte så många ingredienser.

Grönsallad med sötpotatis och avokado

Vegansk glass, nicecream
Nicecream är en glass gjord på frysta bananer. Perfekt krämighet för den ultimata glasskänslan - plus att det dessutom är nyttigt! Toppa med denna superenkla chokladsås, dina favoritbär och nötter.

Nicecream med chokladsås

Vegansk linssoppa med curry
Denna matiga linssoppa är en perfekt lunch när du vill ha något värmande. Curryn och citronen ger en ger en distinkt smak som särskiljer denna soppa från andra linssoppor.

Värmande linssoppa med curry