Klassiska lussekatter & saffranskaka med mandelfyllning

Veganska lussebullar och saffranskaka med mandelfyllning
I juletid är det dags för julbak! Detta är ett recept på klassiska lussebullar i vegansk tappning och en himelskt god saffranskaka med fyllning av mandelmassa och kardemumma.

Förberedelse
15 min
Tillagningstid
1 timme och 10 min
Portioner
Ca 15 lussekatter & 2 saffranskakor

Du behöver

Degen:
50 g jäst
1 g saffran
175 g margarin
5 dl sojamjölk (eller annan vegetabilisk mjölk)
2 dl socker
1 nypa salt
1 paket Oatlys ”På mackan” (kan uteslutas)
ca 15 dl mjöl
Russin, eller varför inte torkade tranbär?

Fyllning till saffranskakan:
200 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
100 g margarin
Pärlsocker

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en gryta och tillsätt sojamjölken och värm under omrörning tills blandningen är fingervarm, ca 37 grader. Tillsätt saffran och häll sedan spadet över jästen och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt socker, salt och ”På mackan” och rör om till en jämn smet. Ha sedan i mjölet, lite i taget, och arbeta till en fin deg. Ju mindre mjöl, desto saftigare bullar, så ha inte i mer än nödvändigt. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. När degen har jäst, ta ut den ur bunken och knåda den. Antingen kan du göra klassiska lussekatter av hela degen, eller dela av en halva eller en fjärdedel till att göra en eller två saffranskakor med mandelfyllning.
  4. Om du vill göra saffranskakan, blanda rumsvarmt margarin med, kardemumma, vaniljpulver och riven mandelmassa till en jämn smet. Kavla ut halva eller en fjärdedel av lussedegen, beroende på om du vill göra 1 eller 2 saffranskakor, i en rektangel. Bre degen med fyllningen i ett jämnt lager, vik ena halvan av degen över den andra och kavla den slät. Skär sedan degen i ca 2 cm breda remsor och forma bullar, på samma sätt som man brukar göra vanliga kanelbullar. Lägg bullarna i en springform tills utrymmet är fyllt, och låt jäsa under en bakduk i 20-30 minuter.
  5. Till de klassiska lussebullarna, dela degen i småbitar och forma varje bit till en rulle. Placera rullen i en S-form på en plåt med bakplåtspapper och stick ett russin (eller ett torkat tranbär om du, som jag, inte gillar russin) i varje ände. Låt jäsa under en bakduk i ca 20-30 minuter.
  6. När det börjar närma sig gräddning, värm ugnen till 200 grader. Pensla saffranskakan och lussekatterna med lite sojamjölk och strö över pärlsocker över saffranskakan. Grädda saffranskakan i ca 25 minuter och lussekatterna i ca 15 minuter, beroende på storlek. Låt sedan båda svalna under bakduk.


« Visa alla nyheter

Sugen på fler veganska läckerheter?

Veganska våfflor
Kan man laga våfflor utan mjölk och ägg? Såklart! Följ detta enkla recept så har du snart nygräddade, frasiga våfflor på tallriken.

Veganska våfflor

Vegansk linsbolognese
Denna smakrika bolognese är perfekt när du vill ha en snabblagad middag! Örterna ger en härlig smak till denna klassiska pastarätt.

Örtig linsbolognese

Vegansk sommardrink med melon, hallon och lime
Söker du svalka i sommarhettan? Testa då denna isiga drink med sommarens bästa smaker!

Sommardrink med melon, hallon & lime

Kryddade enchiladas
Kul mat för en kväll framför tv´n eller middag med kompisarna, du bestämmer! Välsmakande enchiladas med bland annat bönor, majs och lime. Avokado som tillbehör bryter av och ger en mildhet.

Kryddade enchiladas

Vegansk mac 'n' cheese
Denna veganska mac 'n' cheese är otroligt krämig och perfekt när du vill ha 'comfort food'. Det är svårt att tro att denna ostsås bara innehåller nyttiga ingredienser (växter!) när du sätter tänderna i denna veganiserade, amerikanska klassiker!

Baked mac 'n' cheese

Vegansk Sheperd's pie
Shepherd's Pie är en brittisk klassiker som här omvandlats till en vegansk variant. Perfekt en kylig höst- eller vinterdag, eller om du bara är sugen på något riktigt värmande och gott. I vårt hushåll är vi oense om vi föredrar rätten med eller utan ärtor, du bestämmer själv :)

Klassisk Shepherd's Pie

Veganska date pops med choklad och nötter
Varför göra cake pops, när du kan göra Date Pops?? Dessa enkla och goda läckerbitar passar perfekt till ett kalas eller om du bara är på humör för något riktigt smaskigt.

Date pops

Veganska spenatbiffar med quinoa och mangosalsa
Dessa biffar är gjorda på quinoa och röda linser och serveras tillsammans med en härligt frisk mangosalsa.

Spenatbiffar med quinoa & mangosalsa

Vegansk Bounty
När jag växte upp var Bounty ett av mina favoritgodisar. Innan jag skapade detta recept hade jag inte ätit Bounty på flera år, och detta recept är en riktigt bra vegansk variant på denna välkända godisbit.

Vegansk Bounty

Veganska tacos med rostad blomkål och coleslaw
Testa något nytt till nästa tacofredag med dessa läckra minitacos med paprikarostad blomkål och coleslaw!

Tacos med paprikarostad blomkål & coleslaw

Vegansk ramen nudelbowl
Ramen och nudelbowls av alla dess slag har ökat i popularitet. Denna rätt med influenser från Asien går snabbt att fixa i ordning, men snålar inte på smaken.

Nudelbowl med miso, svamp och chili

Vegansk pasta Alfredo
Pasta Alfredo är en härligt krämig pastasås med smak av vitlök och persilja. Passar perfekt tillsammans med vitlöksbröd för extra lyx!

Pasta Alfredo

Spaghetti med nöt- och blomkålsfärs
Sugen på en snabblagad pastarätt med en supersmarrig färssås gjord på bland annat blomkål? Spana då in detta recept.

Spaghetti med nöt- och blomkålsfärs

Vegansk sushi
Den bästa veganska sushin gör du hemma ditt eget kök! Passar perfekt med denna kryddiga dippsås med ingefära, vitlök och chili.

Sushi och dippsås med sting

Röd linspasta med sojabönor
Sugen på en supermättande, snabblagad och proteinrik måltid? Testa då denna pastarätt med linspasta och sojabönor med tahinidressing.

Linspasta med sojabönor och tahinidressing

Veganska chokladtryfflar med hasselnötskross
Dessa chokladtryfflar är himmelskt goda, och så enkla att göra! Ge bort dem till någon du tycker om, eller behåll dem för dig själv - valet är ditt!

Cholkadtryfflar med hasselnötskross