Grötmuffins med bär och granolatopping

Veganska grötmuffins
Grötmuffins är ett gott och enkelt sätt att ha mellanmål hela veckan lång. Lika gott som en del av din frukost eller som ett mellanmål on the go. Har du inte blåbär och hallon hemma kan du byta ut dem mot andra bär du gillar.

Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
10

Du behöver

Muffins:
2 röda äpplen
2-3 msk nötsmör (mandelsmör eller jordnötssmör)
2 tsk kanel
En nypa vaniljpulver
7,5 dl havregryn
3,75 dl växtbaserad mjölk (tex sojamjölk)
1 dl blåbär
20 hallon

Topping:
Hackade nötter, frön, quinoapuffar/puffat ris
Kanel
2-3 msk lönnsirap

Gör så här

  1. Skala äpplena och skär dem i kuber. Lägg dem i en gryta med en halv dl vatten och låt den ångkoka i ca 5 minuter, tills de blivit mjuka. Mosa äpplena med en visp och tillsätt nötsmör, kanel och vaniljpulver och rör om till en jämn smet.
  2. Ha i havregryn och växtmjölk och rör om. Tillsätt de frysta blåbären och rör försiktigt om så att de fördelas jämnt i havresmeten. Fördela smeten i tio höga muffinsformar och stick ner två frysta hallon i varje. Grädda dem i ugnen på 180 grader i 20 minuter.
  3. När muffinsarna nästan är färdiga, börja med toppingen. Blanda hackade 4 msk nötter (tex hasselnötter och mandel) med 3 msk kokos, 2 msk krossade linfrön, en halv dl quinoapuffar eller puffat ris och kanel. Ha i lönnsirapen och rör runt till en klibbig massa.
  4. När muffinsarna gräddats, ta ut dem ur ugnen och klicka ut toppingen jämnt fördelat över de tio grötmuffinsarna och stoppa sedan tillbaka dem i ugnen ytterligare 3-5 minuter, tills toppingen fått lite färg. Låt svalna helt innan du lägger dem i lufttäta burkar och förvara i kylskåp. Värm gärna grötmuffinsarna en halv minut i mikron innan servering om du tar dem från kylskåpet.


« Visa alla nyheter

Sugen på fler veganska läckerheter?

Vegansk rödbetssallad
Rödbetssallad är en klassiker på julbordet, och det är superlätt att göra en vegansk version. Dessutom är den jättegod! Passar lika bra på jultallriken som på smörgåsen.

Klassisk röbetssallad

Veganska lussebullar och saffranskaka med mandelfyllning
I juletid är det dags för julbak! Detta är ett recept på klassiska lussebullar i vegansk tappning och en himelskt god saffranskaka med fyllning av mandelmassa och kardemumma.

Klassiska lussekatter & saffranskaka med mandelfyllning

Vegansk potatisgratäng med persiljasmul
Inget slår en riktigt god potatisgratäng! Funkar lika bra till vardags som till fest. Med persiljasmul på toppen får denna klassiker en ny dimension.

Potatisgratäng med persiljasmul

Vegansk apelsinglögg med kanel & kardemumma
Snart är det dags för advent och julen står återigen för dörren! Varför inte göra din egen apelsinglögg med härliga inslag av kanel och kardemumma? Receptet finner du här.

Apelsinglögg med inslag av kanel & kardemumma

Vegansk potatissoppa med röda linser
Hemligheten till en riktigt god soppa är att den ska få koka länge! Då hinner smakerna utvecklas ordentligt och tar din soppa till en helt ny nivå.

Rustik potatissoppa med röda linser

Vegansk choklad med pekannötter, kokos och mandel
Dessa små pekanbites är perfekt för att lindra sötsuget eller som tillbehör till en kopp kaffe eller te.

Pekanbites

Vegansk stekt blomkålsris med wokade grönsaker och chili-limedressing
Denna färgsprakande wok med stekt blomkålsris och smakrik dressing är en härlig vardagsmiddag om du är sugen på en riktig grönsaksboost!

Stekt blomkålsris med wokade grönsaker och chili-limedressing

2017-11-13
Kikärtsburgare med ärtpesto
Sugen på en smarrig vegansk burgare? Då ska du prova denna kikärtsburgare med en ljuvlig ärtpesto som smakhöjare. Servera med potatis och sallad och du har en mättande lunch eller middag.

Kikärtsburgare med ärtpesto

Vegansk thaisoppa med grön curry och kelpnudlar
Denna thaisoppa har ett härligt sting av grön curry och lime, och det blir en fräsch kontrast mellan de krispiga grönsakerna och den krämiga kokosmjölken. Perfekt om du vill ha en snabb middag med mycket smak.

Thaisoppa med grön curry och kelpnudlar

Vegansk sötpotatiskbowl
Denna sötpotatisbowl är ett snabbt och gott alternativ när du vill ha någonting riktigt mättande och näringspackat. Denna bowl är en härlig blandning mellan tillagat och raw och ger dig en härlig mättnadskänsla i magen.

Sötpotatisbowl

2017-10-23
Värmande vegansk paprikasoppa med mynta
Värmande soppa med en härlig röd färg, paprikorna ger karaktär och mynta bryter av härligt. En snabblagad rätt för höstmyset!

Värmande paprikasoppa med mynta

2017-10-23
Varm höstsallad med morötter, sparris och pumpakärnor
Mjuka morötter och knaprig sparris möter groddar och rostade pumpakärnor i denna enkla men mättande rätt.

Varm höstsallad med morötter, sparris och pumpakärnor

Vegansk pumpapannacotta med kokosgrädde och pekannötter
Vi har fångat den typiska pumpkin pie spice-smaken i en pannacotta, en perfekt höstdessert. Istället för gelatin används agar agar, ett bra veganskt elternativ till puddingar av alla slag.

Pumpapannacotta med kokosgrädde och pekannötter

2017-10-16
Grönsallad med sötpotatis och avokado
Detta är en mycket smarrig, nyttig och snabblagad sallad. Näringsmässigt är den varierad och innehållsmässigt behöver du inte så många ingredienser.

Grönsallad med sötpotatis och avokado

Vegansk glass, nicecream
Nicecream är en glass gjord på frysta bananer. Perfekt krämighet för den ultimata glasskänslan - plus att det dessutom är nyttigt! Toppa med denna superenkla chokladsås, dina favoritbär och nötter.

Nicecream med chokladsås

Vegansk linssoppa med curry
Denna matiga linssoppa är en perfekt lunch när du vill ha något värmande. Curryn och citronen ger en ger en distinkt smak som särskiljer denna soppa från andra linssoppor.

Värmande linssoppa med curry