Grötmuffins med bär och granolatopping

Veganska grötmuffins
Grötmuffins är ett gott och enkelt sätt att ha mellanmål hela veckan lång. Lika gott som en del av din frukost eller som ett mellanmål on the go. Har du inte blåbär och hallon hemma kan du byta ut dem mot andra bär du gillar.

Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
10

Du behöver

Muffins:
2 röda äpplen
2-3 msk nötsmör (mandelsmör eller jordnötssmör)
2 tsk kanel
En nypa vaniljpulver
7,5 dl havregryn
3,75 dl växtbaserad mjölk (tex sojamjölk)
1 dl blåbär
20 hallon

Topping:
Hackade nötter, frön, quinoapuffar/puffat ris
Kanel
2-3 msk lönnsirap

Gör så här

  1. Skala äpplena och skär dem i kuber. Lägg dem i en gryta med en halv dl vatten och låt den ångkoka i ca 5 minuter, tills de blivit mjuka. Mosa äpplena med en visp och tillsätt nötsmör, kanel och vaniljpulver och rör om till en jämn smet.
  2. Ha i havregryn och växtmjölk och rör om. Tillsätt de frysta blåbären och rör försiktigt om så att de fördelas jämnt i havresmeten. Fördela smeten i tio höga muffinsformar och stick ner två frysta hallon i varje. Grädda dem i ugnen på 180 grader i 20 minuter.
  3. När muffinsarna nästan är färdiga, börja med toppingen. Blanda hackade 4 msk nötter (tex hasselnötter och mandel) med 3 msk kokos, 2 msk krossade linfrön, en halv dl quinoapuffar eller puffat ris och kanel. Ha i lönnsirapen och rör runt till en klibbig massa.
  4. När muffinsarna gräddats, ta ut dem ur ugnen och klicka ut toppingen jämnt fördelat över de tio grötmuffinsarna och stoppa sedan tillbaka dem i ugnen ytterligare 3-5 minuter, tills toppingen fått lite färg. Låt svalna helt innan du lägger dem i lufttäta burkar och förvara i kylskåp. Värm gärna grötmuffinsarna en halv minut i mikron innan servering om du tar dem från kylskåpet.


« Visa alla nyheter

Sugen på fler veganska läckerheter?

Veganska våfflor
Kan man laga våfflor utan mjölk och ägg? Såklart! Följ detta enkla recept så har du snart nygräddade, frasiga våfflor på tallriken.

Veganska våfflor

Vegansk linsbolognese
Denna smakrika bolognese är perfekt när du vill ha en snabblagad middag! Örterna ger en härlig smak till denna klassiska pastarätt.

Örtig linsbolognese

Vegansk sommardrink med melon, hallon och lime
Söker du svalka i sommarhettan? Testa då denna isiga drink med sommarens bästa smaker!

Sommardrink med melon, hallon & lime

Kryddade enchiladas
Kul mat för en kväll framför tv´n eller middag med kompisarna, du bestämmer! Välsmakande enchiladas med bland annat bönor, majs och lime. Avokado som tillbehör bryter av och ger en mildhet.

Kryddade enchiladas

Vegansk mac 'n' cheese
Denna veganska mac 'n' cheese är otroligt krämig och perfekt när du vill ha 'comfort food'. Det är svårt att tro att denna ostsås bara innehåller nyttiga ingredienser (växter!) när du sätter tänderna i denna veganiserade, amerikanska klassiker!

Baked mac 'n' cheese

Vegansk Sheperd's pie
Shepherd's Pie är en brittisk klassiker som här omvandlats till en vegansk variant. Perfekt en kylig höst- eller vinterdag, eller om du bara är sugen på något riktigt värmande och gott. I vårt hushåll är vi oense om vi föredrar rätten med eller utan ärtor, du bestämmer själv :)

Klassisk Shepherd's Pie

Veganska date pops med choklad och nötter
Varför göra cake pops, när du kan göra Date Pops?? Dessa enkla och goda läckerbitar passar perfekt till ett kalas eller om du bara är på humör för något riktigt smaskigt.

Date pops

Veganska spenatbiffar med quinoa och mangosalsa
Dessa biffar är gjorda på quinoa och röda linser och serveras tillsammans med en härligt frisk mangosalsa.

Spenatbiffar med quinoa & mangosalsa

Vegansk Bounty
När jag växte upp var Bounty ett av mina favoritgodisar. Innan jag skapade detta recept hade jag inte ätit Bounty på flera år, och detta recept är en riktigt bra vegansk variant på denna välkända godisbit.

Vegansk Bounty

Veganska tacos med rostad blomkål och coleslaw
Testa något nytt till nästa tacofredag med dessa läckra minitacos med paprikarostad blomkål och coleslaw!

Tacos med paprikarostad blomkål & coleslaw

Vegansk ramen nudelbowl
Ramen och nudelbowls av alla dess slag har ökat i popularitet. Denna rätt med influenser från Asien går snabbt att fixa i ordning, men snålar inte på smaken.

Nudelbowl med miso, svamp och chili

Vegansk pasta Alfredo
Pasta Alfredo är en härligt krämig pastasås med smak av vitlök och persilja. Passar perfekt tillsammans med vitlöksbröd för extra lyx!

Pasta Alfredo

Spaghetti med nöt- och blomkålsfärs
Sugen på en snabblagad pastarätt med en supersmarrig färssås gjord på bland annat blomkål? Spana då in detta recept.

Spaghetti med nöt- och blomkålsfärs

Vegansk sushi
Den bästa veganska sushin gör du hemma ditt eget kök! Passar perfekt med denna kryddiga dippsås med ingefära, vitlök och chili.

Sushi och dippsås med sting

Röd linspasta med sojabönor
Sugen på en supermättande, snabblagad och proteinrik måltid? Testa då denna pastarätt med linspasta och sojabönor med tahinidressing.

Linspasta med sojabönor och tahinidressing

Veganska chokladtryfflar med hasselnötskross
Dessa chokladtryfflar är himmelskt goda, och så enkla att göra! Ge bort dem till någon du tycker om, eller behåll dem för dig själv - valet är ditt!

Cholkadtryfflar med hasselnötskross