Grötmuffins med bär och granolatopping

Veganska grötmuffins
Grötmuffins är ett gott och enkelt sätt att ha mellanmål hela veckan lång. Lika gott som en del av din frukost eller som ett mellanmål on the go. Har du inte blåbär och hallon hemma kan du byta ut dem mot andra bär du gillar.

Förberedelse
15 min
Tillagningstid
25 min
Portioner
10

Du behöver

Muffins:
2 röda äpplen
2-3 msk nötsmör (mandelsmör eller jordnötssmör)
2 tsk kanel
En nypa vaniljpulver
7,5 dl havregryn
3,75 dl växtbaserad mjölk (tex sojamjölk)
1 dl blåbär
20 hallon

Topping:
Hackade nötter, frön, quinoapuffar/puffat ris
Kanel
2-3 msk lönnsirap

Gör så här

  1. Skala äpplena och skär dem i kuber. Lägg dem i en gryta med en halv dl vatten och låt den ångkoka i ca 5 minuter, tills de blivit mjuka. Mosa äpplena med en visp och tillsätt nötsmör, kanel och vaniljpulver och rör om till en jämn smet.
  2. Ha i havregryn och växtmjölk och rör om. Tillsätt de frysta blåbären och rör försiktigt om så att de fördelas jämnt i havresmeten. Fördela smeten i tio höga muffinsformar och stick ner två frysta hallon i varje. Grädda dem i ugnen på 180 grader i 20 minuter.
  3. När muffinsarna nästan är färdiga, börja med toppingen. Blanda hackade 4 msk nötter (tex hasselnötter och mandel) med 3 msk kokos, 2 msk krossade linfrön, en halv dl quinoapuffar eller puffat ris och kanel. Ha i lönnsirapen och rör runt till en klibbig massa.
  4. När muffinsarna gräddats, ta ut dem ur ugnen och klicka ut toppingen jämnt fördelat över de tio grötmuffinsarna och stoppa sedan tillbaka dem i ugnen ytterligare 3-5 minuter, tills toppingen fått lite färg. Låt svalna helt innan du lägger dem i lufttäta burkar och förvara i kylskåp. Värm gärna grötmuffinsarna en halv minut i mikron innan servering om du tar dem från kylskåpet.


« Visa alla nyheter