Chiligryta med linser och lime, serverad med frölimpa i gruppen Recept / Nötfritt hos Green Warrior (recept_2018_09_18_53)

Chiligryta med linser och lime, serverad med frölimpa

Detta recept bjuder på en smakrik, mättande chiligryta baserad på bönor, linser, tomat och kryddor.
Tillagningstid: 1 timme
4 portioner
Av: Daniel Askås

Ingredienser

Gryta:
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl röda linser
5 dl vatten
800 g krossade tomater
400 g kidneybönor
400 g svarta bönor
Juicen från 1 lime

Kryddning:
1 msk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk (fling)salt
1 msk oregano
1 tsk basilika
1/2 tsk kardemumma
Svartpeppar

Tillbehör:
Creme fraiche, t.ex. Oatlys
Blandgrönsak, t.ex. ruccola

Limpa:
Receptet till limpan finns här

Gör så här

Hacka löken i små bitar och pressa vitlöksklyftorna. Stek dessa tillsammans med kryddorna i vatten i en gryta.

När löken stekts lite och kryddorna fått lite värme, häll i ca. 5 dl vatten och låt koka upp, häll sedan i 2 dl (röda) linser.

Låt koka i ca. 15 minuter tills linserna har blivit mjuka.

Häll i 800 g krossade tomater samt bönorna i grytan och låt koka på lägre temperatur med lock i ca. 20 minuter. Rör om då och då. Skär en lime på mitten och pressa ur juicen i grytan och rör om.

När grytan kokat färdigt, låt stå och dra ungefär 10 minuter innan servering.

Servera gärna grytan med en sked växtbaserad creme fraiche, från t.ex. Oatly och lite bladgrönsaker ovanpå.

Önskar du även några bitar smaskigt bröd till grytan? Följ då detta recept, och baka limpan innan grytan.

En variation mot receptet var att vid detta tillfället användes även pumpakärnor, chiafrön och linfrön i degen för ännu mer näringsämnen och god smak, prova!

Pssst!

  • Dela

Receptikoner

Här hittar du en lista på vad de olika ikonerna som finns på recepten betyder.

  • = Veganskt (Alla våra recept är veganska!)
  • = Sojafritt
  • = Glutenfritt
  • = Snabblagat (Klart på max 30 min)
  • = Nötfritt
  • = Raw
Antal: