Baked mac 'n' cheese

Vegansk mac 'n' cheese
Denna veganska mac 'n' cheese är otroligt krämig och perfekt när du vill ha 'comfort food'. Det är svårt att tro att denna ostsås bara innehåller nyttiga ingredienser (växter!) när du sätter tänderna i denna veganiserade, amerikanska klassiker!

Tillagningstid
45 min
Portioner
2-3

Du behöver

Till ostsåsen:
2 stora potatisar
1 stor morot
1 gul lök
1 dl naturella cashewnötter
En halv citron
ca 2 dl växtmjölk (jag använder sojamjölk)
3 msk näringsjäst
3 msk tahini
Salt, peppar, 1 krm vitpeppar, en halv tsk muskot, 1 msk vitlökspulver, 1 msk lökpulver, en fjärdedels tsk gurkmeja

2-3 portioner penne pasta (jag använder majspasta)

Till toppingen:
En halv dl solrosfrön
En halv dl mandelmjöl
1 stor klyfta vitlök
2 msk näringsjäst
Salt, peppar, lökpulver

Tillbehör:
Broccoli

Gör så här

  1. Skala potatisen och moroten och skär dem i mindre bitar, så att de kokas snabbare. Lägg dem sedan i en gryta och koka tills potatisen blivit mjuk, ca 10-15 minuter. Skär löken i klyftor och tillsätt i grytan efter att halva koktiden gått.
  2. Koka din penne enligt anvisningar på förpackningen och häll av vattnet när pastan kokat färdigt.
  3. När grönsakerna är kokta, häll av vattnet och för över dem till en mixer tillsammans med cashewnötterna. Om du inte har en kraftfull mixer kan det vara bra att blötlägga nötterna en stund innan. Tillsätt även citronjuice, tahini, näringsjäst och kryddor. Tillsätt hälften av växtmjölken och mixa ihop.
  4. Såsen ska bli tjock och kletig, men det är viktigt att alla ingredienser mixas ordentligt. Tillsätt resten av mjölken lite i taget, tills du får en jämn, fin och tjock ostsås. Spara drygt 1 dl av såsen i en skål för att doppa broccolin i. Blanda resten av såsen med din nykokta pasta. Se till att all pasta blir täckt. För sedan över detta till en ugnsäker form.
  5. Lägg alla ingredienser till toppingen i en matberedare och mixa tills du fått ett fint pulver. Strö smulorna över toppen av din mac 'n' cheese och grädda sedan formen mitt i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader. När topparna börjat få gyllenbrun färg är det färdigt!
  6. Om du vill ha ångkokt broccoli till (och det vill du!), lägg dina broccolibuketter i en gryta och fyll upp den med vatten ca 1 cm från botten. Sätt sedan på ett lock och sätt på plattan på högsta effekt. Rör om lite då och då så att broccolin ångokas jämnt. Anpassa koktiden till det tuggmotstånd du vill ha, jag brukar bara låta dem ångas ett par minuter så broccolin fortfarande är lite krispig.
  7. Servera din nygräddade mac n' cheese med ångkokt broccoli topppad med lite salt och resten av ostsåsen att doppa broccolibuketterna i. Smaklig måltid!


« Visa alla nyheter

Sugen på fler veganska läckerheter?

Veganska våfflor
Kan man laga våfflor utan mjölk och ägg? Såklart! Följ detta enkla recept så har du snart nygräddade, frasiga våfflor på tallriken.

Veganska våfflor

Vegansk linsbolognese
Denna smakrika bolognese är perfekt när du vill ha en snabblagad middag! Örterna ger en härlig smak till denna klassiska pastarätt.

Örtig linsbolognese

Vegansk sommardrink med melon, hallon och lime
Söker du svalka i sommarhettan? Testa då denna isiga drink med sommarens bästa smaker!

Sommardrink med melon, hallon & lime

Kryddade enchiladas
Kul mat för en kväll framför tv´n eller middag med kompisarna, du bestämmer! Välsmakande enchiladas med bland annat bönor, majs och lime. Avokado som tillbehör bryter av och ger en mildhet.

Kryddade enchiladas

Vegansk mac 'n' cheese
Denna veganska mac 'n' cheese är otroligt krämig och perfekt när du vill ha 'comfort food'. Det är svårt att tro att denna ostsås bara innehåller nyttiga ingredienser (växter!) när du sätter tänderna i denna veganiserade, amerikanska klassiker!

Baked mac 'n' cheese

Vegansk Sheperd's pie
Shepherd's Pie är en brittisk klassiker som här omvandlats till en vegansk variant. Perfekt en kylig höst- eller vinterdag, eller om du bara är sugen på något riktigt värmande och gott. I vårt hushåll är vi oense om vi föredrar rätten med eller utan ärtor, du bestämmer själv :)

Klassisk Shepherd's Pie

Veganska date pops med choklad och nötter
Varför göra cake pops, när du kan göra Date Pops?? Dessa enkla och goda läckerbitar passar perfekt till ett kalas eller om du bara är på humör för något riktigt smaskigt.

Date pops

Veganska spenatbiffar med quinoa och mangosalsa
Dessa biffar är gjorda på quinoa och röda linser och serveras tillsammans med en härligt frisk mangosalsa.

Spenatbiffar med quinoa & mangosalsa

Vegansk Bounty
När jag växte upp var Bounty ett av mina favoritgodisar. Innan jag skapade detta recept hade jag inte ätit Bounty på flera år, och detta recept är en riktigt bra vegansk variant på denna välkända godisbit.

Vegansk Bounty

Veganska tacos med rostad blomkål och coleslaw
Testa något nytt till nästa tacofredag med dessa läckra minitacos med paprikarostad blomkål och coleslaw!

Tacos med paprikarostad blomkål & coleslaw

Vegansk ramen nudelbowl
Ramen och nudelbowls av alla dess slag har ökat i popularitet. Denna rätt med influenser från Asien går snabbt att fixa i ordning, men snålar inte på smaken.

Nudelbowl med miso, svamp och chili

Vegansk pasta Alfredo
Pasta Alfredo är en härligt krämig pastasås med smak av vitlök och persilja. Passar perfekt tillsammans med vitlöksbröd för extra lyx!

Pasta Alfredo

Spaghetti med nöt- och blomkålsfärs
Sugen på en snabblagad pastarätt med en supersmarrig färssås gjord på bland annat blomkål? Spana då in detta recept.

Spaghetti med nöt- och blomkålsfärs

Vegansk sushi
Den bästa veganska sushin gör du hemma ditt eget kök! Passar perfekt med denna kryddiga dippsås med ingefära, vitlök och chili.

Sushi och dippsås med sting

Röd linspasta med sojabönor
Sugen på en supermättande, snabblagad och proteinrik måltid? Testa då denna pastarätt med linspasta och sojabönor med tahinidressing.

Linspasta med sojabönor och tahinidressing

Veganska chokladtryfflar med hasselnötskross
Dessa chokladtryfflar är himmelskt goda, och så enkla att göra! Ge bort dem till någon du tycker om, eller behåll dem för dig själv - valet är ditt!

Cholkadtryfflar med hasselnötskross