Glutenfritt

Glutenfria veganska recept
Många försöker dra ner på sitt intag av gluten, antingen på grund av allergier eller känslighet, eller av andra anledningar. Under de senaste åren har marknaden exploderat med glutenfria alternativ, speciellt på pastahyllan. Så att äta glutenfritt har aldrig varit enklare! I vår Grynguide kan du läsa mer om näringsinnehållet i gryn innehållande gluten jämfört med naturligt glutenfria gryn.
Besök Tomatsoppa med krutonger Tomatsoppa med krutonger
Fresta smaklökarna med denna krämiga tomatsoppa, toppad med krispiga vitlökskrutonger och färsk basilika. Denna härliga soppa är klar på mindre än 30 minuter!
Besök Brysselkålsgratäng Brysselkålsgratäng
Denna brysselkålsgratäng kan du antingen äta precis som den är eller ha den som ett tillbehör på julbordet och äta den tillsammans med alla dina andra julfavoriter. Oavsett vad du väljer är denna gratäng ett perfekt sätt att använda brysselkål till.
Besök Marängspöken Marängspöken
Bus eller godis? Med dessa spökiga maränger får du både och! Krispiga, sockriga och lite sega maränger dekorerade som spöken passar fint till stora som små.
Besök Pumpasoppa med kokos & rostad vitlök Pumpasoppa med kokos & rostad vitlök
Denna krämiga pumpasoppa med kokosmjölk och rostad vitlök passar perfekt till kyliga höst- och vinterdagar när pumpa är i säsong. Rosta grönsakerna i ugnen, mixa slät tillsammans med buljong och kokosmjölk och toppa med rostade pumpafrön.
Besök Hemmagjord grönsaksbuljong Hemmagjord grönsaksbuljong
Inför höstens och vinterns alla soppor kan det vara en kul idé att göra egen grönsaksbuljong. I detta recept visar jag hur du kan använda överblivna grönsaksbitar från den övriga matlagningen för att göra buljong, så du behöver inte ens köpa grönsaker specifikt för att göra din buljong om du inte vill. Spara toppar av lök, paprika och morötter i frysen och tillsätt de grönsaker som du inte hinner använda upp innan deras bäst före-datum. De grönsaker som inte ser helt aptitliga ut att ha i maten passar perfekt att samla i din scraps-burk i frysen för att göra grönsaksbuljong.
Besök Hemmagjord tempeh Hemmagjord tempeh
Tempeh är traditionellt gjort på fermenterade sojabönor och kan användas som ett köttsubstitut i vegansk matlagning. Prislappen i butiken är rätt hög om man jämför med att göra egen tempeh hemma, och processen är ganska enkel när man testat ett par gånger.
Besök Rostad grönsaksgryta Rostad grönsaksgryta
Denna härligt mustiga gryta passar bra till middag när vädret börjar bli lite kyligare. De rostade grönsakerna ger en djup smak åt grytan. Den är god att servera bara som den är, gärna med en skiva bröd, eller med ris eller quinoa till.
Besök Veganska chokladbollar Veganska chokladbollar
Jag har rullat tusentals chokladbollar under min livstid! Min morfar önskar sig dessa varje jul och varje födelsedag (som faktiskt råkar vara idag, grattis morfar!). Men alla recept jag hittat gör mig besviken… För det första, står det att receptet ska bli 25 chokladbollar och man får ihop 8 (enligt mig normalstora) chokladbollar så är det något som inte stämmer. Sen är det alltid för lite kakao och havregryn, som man måste lägga till på egen hand för att få rätt smak och konsistens. Så jag bestämde mig att en gång för alla ta fram mitt EGET recept, så här har du ett recept på chokladbollar som faktiskt blir 22 st, har tillräckligt med chokladsmak från kakaon och som det inte behövs mer havregryn i än angett. Hoppas du gillar det. Detta kommer i alla fall underlätta mitt liv!
Besök Picklad rödlök Picklad rödlök
Picklad rödlök är så enkelt att göra, men denna syrliga grönsak är en ordentlig smakhöjare! Perfekt för olika typer av mexikansk mat, eller på en avokadotoast. Standard inom pickling av grönsaker är en 1-2-3 lag, som innebär 1 del 12% ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten, men jag tycker inte att det behövs lika mycket socker eller ättika, så min ratio ser lite annorlunda ut.
Besök Spicy Dill Pickles Spicy Dill Pickles
Dessa pickles, eller inlagd gurka, är en stor favorit hos mig! Passar perfekt som topping på en vegoburgare eller när helst du vill använda pickles. Bäst smak får dessa om man låter gurkan var i lagen minst 3 veckor innan servering, men de kan ätas tidigare.
Besök Picklad rödkål Picklad rödkål
Picklad, eller inlagd rödkål är inte bara vacker att titta på utan också en smaksensation som piggar upp de flesta maträtter! Toppa på tacos, i en sallad, wok eller något annat du gillar. Standard inom pickling av grönsaker är en 1-2-3 lag, som innebär 1 del 12% ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten, men jag tycker inte att det behövs lika mycket socker eller ättika, så min ratio ser lite annorlunda ut.
Besök Vegansk smörgåspastej Vegansk smörgåspastej
Denna veganska pastej är ett gott pålägg på smörgåsen tillsammans med inlagd gurka, eller varför inte som fyllning i en vegansk smörgåstårta?
Besök Tofuspett & asiatisk slaw Tofuspett & asiatisk slaw
Denna rätt är perfekt när du vill ha något fräscht och färgsprakande som samtidigt är mättande och smakrikt. Marinerade tofuspett med sesamfrön och en krispig slaw med asiatiska smaker.
Besök Vegansk omelett Vegansk omelett
Kan man göra en riktigt god omelett utan ägg? Jajamän! Denna veganska omelett är lätt, fluffig och fantastiskt god. Ät den som den är eller fyll den med stekta grönsaker.
Besök Browniebars Browniebars
Dessa chokladiga browniebars är härligt sega och otroligt goda! Passar fint till en kopp kaffe eller te eller att ha med som ett mellanmål on the go.
Besök Hemmagjort mandelsmör Hemmagjort mandelsmör
När jag gjorde mandelsmör hemma första gången blev jag förvånad över hur enkelt det var! Aldrig mer kommer jag köpa dyra burkar mandelsmör i butik, som inte bara kostar skjortan utan ofta har lerig eller cementliknande konsistens. Nu gör jag alltid hemmagjort mandelsmör som får en perfekt krämig konsistens och är klart på bara 15 minuter!
Besök Chiapudding Chiapudding
En chiapudding är ett perfekt mellanmål eller frukost! Krämig konsistens och med en god smak av vanilj och färska bär ger det dig en bra start på dagen.
Besök Mandelwok Mandelwok
Wok är en av mina absoluta favoriträtter! Det är ett enkelt och gott sätt att få i sig en stor mängd grönsaker, och med denna smarriga mandelsås tar du din wok till en helt ny nivå.
Besök Hemmagjord tofu Hemmagjord tofu
Tro det eller ej, men tofu är faktiskt väldigt enkelt att göra hemma från grunden! Dessutom är det mycket billigare än att köpa i butik. Man gör helt enkelt en sojamjölk som kokas, koaguleras och sedan silas till ett block med tofu. I detta receptet lär du dig hur du enkelt gör din egna tofu hemma.
Besök Broccoli- & sparrissoppa Broccoli- & sparrissoppa
Denna broccoli- och sparrissoppa skulle lika gärna kunna kallas "Man-tager-vad-man-haver"-soppa. Receptet kom till när jag hade en brödlimpa på jäsning och spontant blev sugen på en soppa att ha till. Jag kikade i kylen och frysen och använde de grönsaker jag hade, och det blev en fantastiskt god soppa! Soppor är perfekt för att använda upp överblivna eller bortglömda grönsaker!
Besök Currygryta med yoghurt Currygryta med yoghurt
Denna gryta är en snabblagad och god middag med härlig smak av curry och krämig yoghurt. Denna currygryta är klar på bara 20 minuter!
Besök Hemmagjord yoghurt Hemmagjord yoghurt
Att göra egen yoghurt hemma är har blivit en vana som jag vill dela med mig av! Det är superenkelt och mycket billigare än att köpa yoghurt i affären. Jag brukar göra sojayoghurt, men du kan lika gärna göra yoghurt av mandelmjölk, kokosmjölk eller någon annan växtbaserad mjölk.
Besök Morotsfalafel med tabbouleh Morotsfalafel med tabbouleh
Denna rätt är ett praktexempel på hur stor inverkan färska örter kan ha på smaken på vår mat! Persilja och mynta gör denna falafelrätt till en riktig smaksensation som inte gör någon besviken. Perfekt att göra i större sats som meal prep.
Besök Kantarellrisotto Kantarellrisotto
En risotto är den perfekta rätten att servera vid fina middagar och speciella tillfällen. Denna risotto har en härlig umamismak från buljongen och gyllenbruna kantareller kryddade med vitlök.
Besök Vegansk Janssons Frestelse Vegansk Janssons Frestelse
Janssons Frestelse görs traditionellt med ansjovis. I denna veganska variant gör vi vårt egna veganska ansjovissubstitut av inlagd aubergine. Bäst smak får du om auberginen får dra ett par dagar, men om du är otålig räcker det med kvällen före tillagningen. Janssons Frestelse är ett måste på mångas julbord och nu kan du göra en helt vegansk variant med den klassiska smaken.
Besök Risgrynsgröt med apelsinsirap Risgrynsgröt med apelsinsirap
Risgrynsgröt är en klassiker i juletider! Och det är både enkelt och gott att laga en vegansk variant. Här har vi serverat den tillsammans med en apelsinsirap med en gnutta saffran för att förhöja smaken ytterligare, men det går lika bra att äta den med socker, kanel och din favoritväxtmjölk.
Besök Mexican Fried Rice Mexican Fried Rice
’Stekt ris’ finns i flera olika tappningar världen över, detta är en mexikansk variant med mycket smak och en liten gnutta hetta. Fried Rice är även perfekt om du har överblivet ris i kylen som du vill göra något med. Toppa med lime och avokado för extra god smak.
Besök Blomkålscurry med kikärtor Blomkålscurry med kikärtor
En curry är perfekt när du vill laga något enkelt men som ändå smakar riktigt gott! Med ett fåtal, färska ingredienser får du en smakrik gryta som håller dig mätt länge.
Besök Indisk Tikka Masala-gryta Indisk Tikka Masala-gryta
Tikka Masala är en blandning av kryddor som kanel, spiskummin, kardemumma och korriander och ger en djup smak utan att bli stark. Denna härliga gryta med indiska smaker är en värmande och mättande måltid som passar perfekt att laga på en vardag. Passar både med ris och potatis, vi valde potatis.
Besök Minestronesoppa Minestronesoppa
Minestronesoppa är en riktig klassiker! Perfekt för kyliga höst- och vinterdagar när du behöver värmas upp inifrån. I denna variant använder jag kikärtspasta som gör soppan matigare och dessutom glutenfri, men du kan använda din favoritpasta.
1  2  3  4  5  Nästa »  |  Visa alla