En vegansk jul

Nu är det bara några dagar kvar till jul, en högtid som ofta spenderas med nära och kära. Som flera andra svenska högtider kretsar julen kring mat, dessutom med en väldigt traditionell meny. För många är det viktigt att julen hålls just ’traditionsenlig’, vilket kan föra med sig nervositet eller osämja när det kommer till att äta veganskt på julbordet.

Författare: Sanna Karlin.

Beroende på hur din familjedynamik ser ut kan julmiddagen föra med sig mer eller mindre ångest. Vissa har familjemedlemmar som tar illa upp att man själv väljer bort djurprodukter (även på jul!) medan andra är mer accepterande och kanske till och med öppna för nya inslag på julbordet. Vissa veganer tycker även att det är väldigt jobbigt att omringas av så mycket djurprodukter, och att se sina nära och kära äta dessa kan kännas tungt och obekvämt. Speciellt om du är ny som vegan kan just högtider som jul kännas lite extra tuffa.

Därför har jag detta år tagit fram en rad julrecept som gör att du som vegan kan fixa din egna jultallrik i klassisk tappning. Potatisgratäng, julbollar och rödbetssallad är något som de flesta kan känna igen sig i, och självklart knäcken till efterrätt! Ibland kan det vara bekvämt att äta mat som påminner om det man vuxit upp med och som liknar det som de andra kring bordet äter, medan andra helt vill gå ifrån det traditionella stuket och äta något helt annat. Det viktigaste är att du får äta något du tycker om och spendera tid med de som står dig närmast. Innebär det att du vill käka linsgryta eller tacos, then go for it!

Ett veganskt julbordGe mig potatisgratäng, knäck och en sk*nksmörgås och jag har allt jag behöver för att uppleva känslan av en traditionell jul. Redan som liten var jag inte särskilt förtjust i julmaten, det var ett fåtal av alla rätter som hamnade på min tallrik. Och nu när jag är vegan kan jag fortfarande äta alla mina julfavoriter! Enda skillnaden är att jag lagar dem själv och att ingen kommit till skada i processen.

Årets jultallrik består av potatisgratäng, grönkållsbollar, rödbetsallad och en sk*nksmörgås. När det kommer till julskinka finns det flera veganska varianter. ”Astrid & Aporna” har en vegansk julskinka man kan griljera och ett annat populärt alternativ är griljerad kålrot. Själv har jag i år hittat min personliga favorit där jag använder filébitar från Hälsans Kök som jag tinar och griljerar med en bladning av margarin, senap, svartpeppar, vitpeppar och nejlika. Jag smälter margarinet och vispar ihop allt till en sås som jag rör ner filébitarna i. Sedan rullar jag bitarna i ströbröd och gräddar dem i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter, tills de fått lite gyllene färg. För mig som framförallt brukade ha julskinka på smörgåsen, passar dessa småbitar utmärkt på en skiva bröd med lite veganskt margarin och Slotts senap!

Knäck, lussebullar och glögg går att göra i vegansk tappning, till och med risalamalta! Själv brukar jag göra en supergod kokosrisalamalta som, vilket namnet avslöjar, är gjord på bland annat kokosmjölk. Om du är sugen att prova den, eller något annat av recepten, finner du dem nedan!


Veganska grönkålsbollarJulbollar med grönkål
Vegansk knäckVegansk knäck
Vegansk rödbetssalladKlassisk rödbetssallad
Veganska lussebullarLussebuller & saffranskaka
Vegansk potatisgratängPotatisgratäng med persiljasmul
Vegansk apelsinglöggApelsinglögg med kanel & kardemumma
Vegansk apelsinglöggKokosrisalamalta med drottningsylt

Jag hoppas att ni får en fin jul tillsammans med familj och vänner, och att ni känner er stolta över era gröna jultallrikar!

God Jul
önskar Sanna på Green Warrior